Nasib Abdulrasool startade restaurang med mycket stöd från frun Sara Ahmed. Här är deras sju tips från resan mot eget företag.
Nasib Abdulrasool och Sara Ahmed har lärt sig mycket på vägen mot en egen restaurang.
Foto: Daniel Nilsson
Några av lärdomarna från första året med restaurang Manto.
- Allt blir dyrare och tar längre tid än man tror. Ta höjd för det i budgeten!
- Kolla om det går att hitta begagnat innan du köper något nytt. Det kan du spara mycket pengar på. Och tänk på att installationen också kostar!
- Ta hjälp av Nyföretagarcentrum. Vi fick bland annat hjälp att göra budget och affärsplan.
- Anlita ett juridiskt ombud som kan granska avtal. Det är bättre att göra rätt från början. Annars kan det bli dyrt längre fram.
- Läs på om vad det innebär att vara arbetsgivare. Det är mycket nytt, allt från att lägga schema till att betala ut löner och deklarera.
- Använd dina kontakter. Våga be om hjälp, goda råd och rekommendationer.
- Det svåraste är att hitta bra personal. Det bästa är om du kan anställa gamla kollegor som du vet att du samarbetar bra med. Satsa på att bygga en positiv gemenskap.