Nyheter SKADESTÅND

Miljoner till medlemmar

Förra året krävde HRF:s lokala ombudsmän ut nästan fem miljoner kronor i uteblivna löner för medlemmarna. ”Våra ombudsmän är fantastiska. Och det här är bara en av alla saker de gör”, säger Peggy Nyholm, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 27 februari 2023
Miljoner till medlemmar
Nästan 7,6 miljoner kronor drog Hotell- och restaurangfackets ombudsmän in till medlemmar under förra året. Merparten handlade om uteblivna löner och andra ersättningar. Foto: Colourbox

Pandemiåret 2020 hade HRF ovanligt många förhandlingar. Det handlade inte bara om korttidspermittering – uppsägningsförhandlingarna var ovanligt många.

Men både 2021 och 2022 har antalet lokala förhandlingar stabiliserat sig på runt 8 000. Det innebär cirka 260 förhandlingar per ombudsman och år.

– Det är klart att det är olika nivå på ärendena. Ibland kan det vara ett mejl till en arbetsgivare, andra gånger tar det veckor, säger Peggy Nyholm.

Totalt drev lokalombudsmännen in 4,9 miljoner kronor i lön och ersättningar för medlemmar. I det ingår extra ledighetsdagar, lönegaranti, ob- och övertidsersättning, sjuklön och otillåten kvittning. Därutöver krävde man in 1,1 miljoner kronor i semesterlöner.
Tillsammans utgör de majoriteten av de pengar som HRF lyckats förhandla fram till medlemmarna.

Skadestånd för brott mot till exempel las eller kollektivavtal uppgick till 1,6 miljoner kronor förra året.

Skadestånd till förbundet är en post som har ökat avsevärt jämfört med tidigare år. Om ett företag som är bundet av kollektivavtal bryter mot mbl blir det skyldigt att betala skadestånd till den fackliga organisationen.

År 2022 fick HRF in 1,1 miljoner kronor i den typen av skadestånd. Året dessförinnan låg summan på knappt 160 000 kronor. En förklaring till ökningen är att avdelning Stockholm-Gotland fått in drygt 750 000 kronor i skadestånd till förbundet. De har bland annat kontrollerat ej förhandlad kamerabevakning på arbetsplatser.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här