Nyheter kamerabevakning

McDonald’s vill ha kamerabevakning

I fem fall har Food Folk, bolaget för McDonald's i Sverige, begärt förhandling med HRF för att installera kameror i restaurangbyggen. Facket säger nej.

Publicerad 16 september 2022
McDonald’s vill ha kamerabevakning
Företaget bakom McDonald's i Sverige vill installera bevakningskameror vid bygget av nya restauranger. Foto: Istockphoto, IMY
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Sedan i juni har företaget Food Folk Sverige AB begärt förhandling med Hotell- och restaurangfacket i fem fall. Det har handlat om att bolaget vill installera kamerabevakning på McDonald’s-restauranger som håller på att byggas.

– Det går inte. Vi har talat om vår syn på mbl, paragraf ett, att det måste finnas en arbetsgivare och arbetstagare. Food Folk är inte arbetsgivare. När de har byggt klart huset eller lokalen lämnar de över till en franchisetagare som blir arbetsgivare. Det finns inga anställda än heller, säger Kent Johansson, central HRF-ombudsman med ansvar för arbetsmiljöfrågor.

Blir du filmad?

Du som enskild har rätt att värna din personliga integritet. Om du blir kamerabevakad har du möjlighet att:
  1. Invända mot bevakningen
  2. Begära tillgång till det inspelade materialet
  3. Begära att materialet raderas. Då krävs att materialet inte längre tjänar sitt syfte, eller att det samlats in på olagligt sätt.

Food Folk har angett risken för hot, våld och inbrott som skäl till att man vill installera kameror.
– Men de kan inte visa något konkret. Så länge det inte finns anställda är det svårt för oss att se eventuella risker.

Enligt Kent Johansson kan kamerabevakning vara ett intrång i den personliga integriteten, och varje beslut om att filma personal och gäster måste vara väl genomtänkt.

Nu överväger HRF:s regionala skyddsombud att anmäla Food Folk till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.
– Vi vill göra dem uppmärksamma på att lagstiftningen kring det här inte är helt tydlig, säger Kent Johansson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här