Arbetsplatsen är kamerabevakad, på grund av tidigare problem med stölder. Men chefen verkar även använda kamerorna för att se hur Isabel och kollegorna jobbar och om någon exempelvis går hem tidigare. Är det verkligen okej?
”Det måste finnas ett tydligt ändamål”
Jeanette Bladh Gustafson, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten, IMY
”Nej, man får inte kamerabevaka sina arbetstagare bara för att se hur de arbetar. Har arbetsgivaren haft problem med exempelvis stölder, så kan kamerabevakning vara tillåtet. Detta om man inte kunnat lösa saken på något annat sätt, som att förvara stöldbegärligt gods så att bara vissa har tillgång till det.

När arbetsgivaren börjar kamerabevaka måste det finnas ett tydligt ändamål, som att förebygga och utreda brott.
Man får inte ”passa på” att använda filmmaterialet för andra syften, som att kontrollera hur de anställda arbetar.
På IMY får vi in en del klagomål från anställda, vilket tyder på att detta förekommer. Det finns förmodligen ett mörkertal – som anställd står man i ett beroendeförhållande till sin arbetsgivare vilket kan leda till att man inte vill eller vågar klaga.
Om en arbetsgivare vill kamerabevaka måste hen först göra en avvägning av sitt behov av kamerabevakning i förhållande till de anställdas rätt till integritet. Integritetsintresset för anställda väger mycket tungt på en arbetsplats. Det ska alltså mycket till för att det ska vara tillåtet.
Arbetsgivarens skyldigheter
- Arbetsgivaren ska enligt lag förhandla med de anställdas fackliga organisation innan kamerabevakning påbörjas.
- För det inspelade gäller tystnadsplikt, man får inte sprida materialet.
- Det finns också ett krav på tydlig skyltning med en hänvisning till dataskyddsförordningen.
Att kamerabevaka med ljud ses som särskilt integritetskränkande och kräver en särskilt noggrann prövning. Jag har svårt att se när det skulle vara nödvändigt inne på ett hotell eller en restaurang.
Mina råd är att de anställda pratar med arbetsgivaren. Fråga varför hen kamerabevakar. Är svaret att det varit problem med stölder, säg att det inte ger rätt att kontrollera hur de anställda jobbar eller när de går hem.
Om arbetsgivaren fortsätter med en bevakning man upplever inte är tillåten – skicka in ett klagomål till IMY. Blankett finns på vår webbplats.”