Nyheter RAPPORT

Många har besvär av jobbet

Nästan tre av tio har besvär på grund av sitt jobb. Det visar en färsk undersökning från Arbetsmiljöverket. Bland hotell- och restauranganställda är siffran något lägre, en uppgift som förvånar Theo Bodin, som forskar om arbetsmiljö på Karolinska Institutet. – Vi vet från tidigare undersökningar att till exempel kvinnor i köket är bland dem som oftast har besvär.

Publicerad 29 november 2018
Många har besvär av jobbet
Hög arbetsbelastning och litet inflytande skapar ohälsa på jobbet. Foto: Colourbox

Hög arbetsbelastning och litet inflytande gör att många känner sig trötta, har ont i kroppen eller känner oro och ångest. Av dem som upplever sig ha haft besvär orsakade av jobbet är det en tredjedel som varit hemma på grund av det, visar rapporten.

Värst är situationen för kvinnor och personer i åldern 30–49.

Göran Kecklund. Foto: Gunnar Brulin

– Äldre har mindre psykosociala besvär än yngre. De har blivit lite vinnare kan man säga. Många i åldern 30–49 satsar på jobbet och bildar samtidigt familj. Stressen slår inte av på kvällen och det ger för lite tid för återhämtning, säger Göran Kecklund, professor på Stressforskningsinstitutet.

I undersökningen ser siffrorna för hotell- och restauranganställda något bättre ut än snittet. Ungefär var fjärde uppger att de känt av besvär orsakade av arbetet det senaste året. Det är uppgifter som förvånar flera personer som Hotellrevyn pratat med.

Theo Bodin.

– Det är bara hälften som svarar på undersökningen och ännu färre bland yngre personer. Många kanske slutar inom hotell- och restaurang för att kroppen säger ifrån tidigt i karriären. De personerna kommer inte fram i undersökningen. säger Theo Bodin.

Arbetsmiljöverket har intervjuat 12 000 personer mellan 16 och 74 år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här