Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Kvinnors arbete värderas lägre”

Att kvinnor oftare blir sjuka av sitt arbete beror inte främst på fysiska skillnader, utan på att kvinnors arbete och därmed även arbetsmiljörisker värderas lägre än mäns. Det konstaterar Arbetsmiljöverket i sin nya rapport om kvinnors arbetsmiljö.

Publicerad 27 februari 2015

– Kvinnors arbete värderas lägre än mäns. Vi kan inte dra någon annan slutsats. Det är ett mönster som är generellt i samhället, säger Boel Callermo på Arbetsmiljöverket
Hon har varit ansvarig för det uppdrag som verket fick av regeringen år 2011 och som gick ut på att specialgranska kvinnors arbetsmiljö. Syftet var att försöka stoppa trenden att allt fler kvinnor tvingas lämna arbetsmarknaden på grund av arbetsmiljöproblem. 

Slutrapporten, som i dag överlämnades till regeringen, pekar ut en rad tänkbara orsaker till att kvinnor blir sjuka av sitt arbete oftare än män. En är arbetsmarknadens uppbyggnad.
– En viktig, sannolikt grundläggande orsak, till att kvinnor är överrepresenterade när det gäller sjukfrånvaro och förtida utträde från arbetsmarknaden är att vi har en synnerligen könssegregerad arbetsmarknad. Det här leder till att kvinnor överlag har en tyngre fysisk och psykisk belastning, säger Boel Callermo.

En annan viktig orsak är att män och kvinnor inte utför samma arbetsuppgifter, trots att de har samma yrke. Som exempel tar Boel Callermo städverksamhet där män oftare kör städmaskiner, medan kvinnor använder moppar.
– Det är vanligare att kvinnor jobbar med ensidigt upprepat arbete och rätt monotona arbetsuppgifter. Det är lätt att missa eftersom man tror att alla har samma arbetsuppgifter, säger hon.

Andra bidragande orsaker är att verktyg eller arbetsstationer ofta är utformade efter mäns behov och att synen på mäns och kvinnors arbetsskador skiljer sig åt.
– Arbetssjukdomar är förrädiska därför att de tar lång tid att utveckla, kanske decennier. Det går inte alltid att se att de är orsakade av jobbet. Det blir inte riktigt lika alarmistiskt som när det inträffar svåra olyckor, säger Boel Callermo.

Däremot har fysiska skillnader mellan könen bara en liten del i förklaringen, visar forskningen. 

Boel Callermo tror att krävs ett medvetet arbete för att införa genusperspektiv i arbetsmiljöarbetet för att komma tillrätta med problemen.
– I teorin har män och kvinnor samma rätt till en bra arbetsmiljö men det är faktiskt inte så i praktiken. Vi är övertygande om att det behövs ett genusperspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet. 

Arbetsverket ska nu arbeta vidare med att sprida kunskap kring kvinnors arbetsmiljö. Verket har även fått ett nytt uppdrag av regeringen: att jobba vidare med kvinnors arbetsmiljö inom kvinnodominerade sektorer med ett tydligare fokus på de sociala och organisatoriska faktorerna.  

Fakta: Uppdraget

Under arbetet har Arbetsmiljöverket utbildat alla inspektörer i genusfrågor. Sammanlagt har verket inspekterat cirka 4 100 arbetsplatser och samarbetat med en rad olika forskare för att ta fram kunskapsöversikter. Verket har även gjort jämförande studier av manligt respektive kvinnligt dominerade verksamheter i kommunernas regi.


Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här