Nyheter SOMMARPRAKTIK

Kritiserad sommarpraktik stoppas

Malmö och Lund ska inte längre placera kommunala sommarpraktikanter på hotell och restauranger. Detta sedan HRF ifrågasatt upplägget.

Publicerad 30 januari 2020

Förra sommaren upptäckte Hotell- och restaurangfackets avdelning Syd att Lunds kommun och Malmö stad placerade praktikanter på hotell och restauranger där HRF har kollektivavtal. Förbundet menade att de som jobbar på HRF:s avtalsområde ska omfattas av de villkor som gäller enligt avtalet.

– Förhandlingsmässigt är vi färdiga nu. Vi är väldigt nöjda med att det här nu upphör, säger Andreas Johansson, ombudsman i HRF Syd.

Vår utgångspunkt är och har alltid varit att ungdomar är välkomna till vår bransch

Visita meddelar på sin hemsida att man i nuläget avråder sina medlemsföretag från att erbjuda kommunala praktikplatser i sina verksamheter. Men man säger också att man under våren vill nå en lösning.

Fakta

Efter en förhandling om sommarpraktik på ett Scandichotell i Lund enades HRF och Scandic om att alla förtroendevalda skulle få en utbildning som arbetsgivaren bekostar.

– Vi ska träffa Malmö stad med Visita under våren. Många företag tycker inte att de har gjort något fel och vill gärna kunna ta socialt ansvar och erbjuda unga praktik. Vår utgångspunkt är och har alltid varit att ungdomar är välkomna till vår bransch, men att det är bättre att de får riktig anställning, riktig lön och riktigt ansvar, säger Andreas Johansson.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här