Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Köksmästare fälld för allergisk chock

En köksmästare i Eksjö döms för att en gäst fick en allvarlig allergisk reaktion. Gästen var äggallergiker men serverades ändå en kladdkaka som innehöll ägg.

Publicerad 16 december 2015
Köksmästare fälld för allergisk chock
Kladdkakan innehöll ägg och gästen drabbades av en allvarig allergisk reaktion. Foto: Istockphoto

Det var när avgångsklasserna hade studentbal på Stadshotellet i Eksjö som efterrätten bestod av kladdkaka. Gästerna hade fått lämna information om eventuella allergier i förväg och köket hade planerat maten utifrån det. En av gästerna var allergisk mot ägg, och tanken var att han skulle få fruktsallad till efterrätt i stället för kladdkaka. Trots det serverades han kakan och drabbades av en allvarlig allergisk reaktion, svimmade och fick föras till sjukhus med ambulans. Han fick stanna på sjukhuset till dagen därpå.

Exakt hur det har gått till när kladdkakan serverades råder det delvis olika uppgifter om, skriver tingsrätten. Men en servitris minns att hon har varit i köket två gånger, för att fråga om hon verkligen kunde ge kakan till den som var allergisk mot ägg. Båda gångerna fick hon svaret att det inte var någon fara. Vid åtminstone det ena tillfället var det köksmästaren som hon frågade.

Köksmästaren själv har inte något minne av att han skulle ha fått en sådan fråga och tror att han i så fall skulle ha kommit ihåg det. Tingsrätten bedömer att han som köksmästare är principiellt ansvarig för all mat som lämnar köket. Därför har han även ett straffrättsligt ansvar och kan dömas för det som hände. Att arbetsmiljön var stressig kan enligt domen inte anses som någon förmildrande omständighet i skuldfrågan, eftersom ”stress inte torde vara en ovanlig faktor i ett restaurangkök”.

Tingsrätten dömer köksmästaren för vållande till kroppsskada och straffet blir 30 dagsböter. Tingsrätten skriver att bötesstraffet sätts lågt, eftersom det varit en stressig arbetssituation, bland annat på grund av underbemanning.

Fakta

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här