Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Inga tunga tallrikar på Jensens Bøfhus

Det blir inga nya tunga tallrikar på Jensens Bøfhus. Efter larm från skyddsombud har den danska restaurangkedjans ledning tänkt om.

Publicerad 18 oktober 2006

Restaurangkedjan Jensens Bøfhus kommer inte börja använda nya tyngre tallrikar som planerat. De restauranger som redan har bytt får byta tillbaka. Det är resultatet av att skyddsombud slog larm om att de tunga tallrikarna kan orsaka arbetsskador.

– Det är skönt att veta att det faktiskt hjälper att man säger till, säger Barbro Alemo som är skyddsombud på Jensens Bøfhus i Malmö.
Det var hon som varnade arbetsmiljöverket om att restaurangkedjan ville införa nya tyngre tallrikar. Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion och kom fram till att tallrikarna vägde nästan två kilo styck med såsskål och mat.

Verket krävde då att Jensens Bøfhus i Malmö skulle göra en ergonomisk riskbedömning av tallrikarna, något som inte är aktuellt längre.
– Nej, det behöver vi inte göra nu eftersom tallrikarna redan är borta. Ledningen har varit väldigt bra i det här. De hade inte förstått de svenska reglerna, säger Barbro Alemo.

På kedjans restauranger i Danmark används dock de tunga tallrikarna sedan ett tag tillbaka. Barbro Alemo hoppas att ledningen kan lära av de svenska restaurangerna även där.
– På alla 27 restauranger har de tallrikarna. Att byta tillbaka är bra för alla. Både för personalen som slipper slita ut sig och för Jensens som kan sälja mer.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.