Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Arbetsmiljöverket stoppar tunga tallrikar på Jensens Bøfhus

Den danska restaurangkedjan Jensens Bøfhus vill börja använda tyngre tallrikar på sina svenska restauranger. Men Arbetsmiljöverket säger nej. Risken för arbetsskador är för stor.

Publicerad 3 oktober 2006


En sådan här ställning med tre fullastade tallrikar väger över 6,5 kilo. Foto: Arbetsmiljöverket.

Den danskägda kedjan Jensens Bøfhus har fyra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är skyddsombud på Malmörestaurangen som har slagit larm om att kedjans danska ledning vill införa nya tyngre tallrikar.
– De signalerade till oss att det här kunde vara skadligt så vi gick dit och dokumenterade, säger Britt-Louise Heide som är inspektör på Arbetsmiljöverket.

Lastade med mat och en såsskål väger de nya tallrikarna över 1,8 kilo styck. Tanken är att serveringspersonalen ska bära tre i taget på en stålställning. Enbart ställningen väger nästan ett kilo.
– Det blir över 6,5 kilo per gång. Det är jättetungt och definitivt över våra riktlinjer, säger Britt-Louise Heide.

Hittills har arbetsgivaren i Malmö vägrat att införa de nya tallrikarna med hänsyn till personalen. Men på restaurangerna i Göteborg och Stockholm används de tyngre tallrikarna sedan en tid tillbaka.
– Skyddsombuden har berättat att personalen där har börjat få ont i handleder, rygg och axlar, säger Britt-Louise Heide.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att Jensens Bøfhus i Malmö ska göra en ergonomisk riskbedömning med de tunga tallrikarna i åtanke. Senast första november ska den vara klar. Britt-Louise Heide är noga med att påpeka att restaurangägarna gärna vill samarbeta med Arbetsmiljöverket.
– De har själva velat göra den här prövningen mycket för att kunna visa den danska ledningen att de här tunga tallrikarna inte är okej enligt svenska regler.

Britt-Louise Heide har nu skickat över inspektionsprotokollen från Malmörestaurangen till sina kollegor i Göteborg och Stockholm. Hon tror de är intresserade av att inspektera även de övriga Jensens-restaurangerna.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.