Nyheter migration

Hallå där, Ann Ekengren

I helgen meddelade Nordic Choice-kedjan att man startar advokathjälp för medarbetare som riskerar utvisning. Redan nu har flera anställda hört av sig, berättar Ann Ekengren, kedjans HR-chef i Sverige.

Publicerad 25 januari 2018
Ann Ekengren. Foto: Choice

Varför gör ni det här?
– Vi har ett flertal medarbetare som är eller har varit i process hos Migrationsverket gällande asyl eller uppehållstillstånd. Vi har märkt en stor frustration, dels hos personerna i fråga och dels hos chefer som försöker hjälpa till. Det finns en stor rädsla för att göra fel i kontakterna med Migrationsverket. Minsta lilla fel kan ju få förödande konsekvenser. Migrationsverket är en svår myndighet att ha att göra med, det är ofta långa telefonköer, och lagstiftningen är komplex. Vi har fått fler och fler sådana här fall så vi kände att vi måste göra något.

Hur kommer hjälpen att se ut?
– Det kommer vara ett ekonomiskt bidrag till advokathjälp. Det är väldigt kostsamt och många av våra medarbetare har inte ekonomisk möjlighet att vända sig till en advokat.

Har ni uppskattat hur stort intresset kommer att vara?
– Jag har redan fått flera mejl från medarbetare. Vi har åtminstone 15-20 personer som riskerar utvisning i nuläget. Ungefär 30 procent av våra medarbetare är födda i ett icke-nordiskt land, och många har en helt fantastisk bakgrund inom hotell. Vi vet att jobb är väldigt viktigt för integrationsprocessen och vi skriker ju efter kompetent personal. Att de här medarbetarna riskerar utvisning är en katastrof både för dem och för oss.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här