Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Frankrike höjer restaurangmomsen

Efter två år med sänkt restaurangmoms går nu Frankrike åt andra hållet och höjer momsen. Krogägarna hotar med att försämra villkoren för de anställda.

Publicerad 19 januari 2012

I juli 2009 fick de franska krogägarna igenom sin vilja. Restaurangmomsen sänktes rejält från 19,6 till 5,5 procent. Regeringen hävdade att både konsumenter, anställda och arbetsgivare skulle gynnas av momssänkningen. Den skulle skapa nya jobb, ge billigare krogbesök och bättre arbetsförhållanden. Men notan för kalaset hamnade på 27 miljarder kronor årligen i uteblivna skatteintäkter.

En jättedyr gåva till restaurangägarna, menar kritikerna. Facken har å sin sida har varit skeptiska till att lägre moms verkligen förbättrar situationen för personalen.
– Men den gjorde det i alla fall lättare för oss att ställa krav, säger Denis Raguet i FO:s restaurangfederation, ett av flera fack inom branschen.

Omkring 800 000 personer jobbar inom hotell- och restaurang i Frankrike, ofta är villkoren dåliga. Arbetsplatserna är små och få är med i facket.
– Obetald övertid är till exempel vanligt, säger Denis Raguet.

I utbyte mot lägre restaurangmoms fick de anställda bland annat bättre sjukförsäkring och en ny premie på max 5000 kronor om året.
Men nu har vindarna vänt. Statens finanser krisar, och vid årsskiftet gick momsen uppåt igen.

Även om höjningen är blygsam, från 5,5 till 7 procent, har krogägarnas organisationer genast meddelat att de vill dra in premien.
– Det är en skandalöst dålig ursäkt. Arbetsförhållandena är tuffa. Och restaurangägarna klagar över att de har svårt för att få tag på folk, säger Denis Raguet.

Facken kräver nu att regeringen ingriper så att denna lilla momshöjning inte leder till försämringar för personalen.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här