Nyheter Omorganisation

Förhandlingar på Scandic avslutade

Sedan i början av september har det fackliga samrådet på Scandic förhandlat med företaget om förändringar av organisationen. Nu är förhandlingarna avslutade i oenighet.

Publicerad 6 oktober 2020
Förhandlingar på Scandic avslutade
Det fackliga samrådet har avslutat förhandlingarna om omorganisation med Scandic. Nu bollas frågan vidare till lokal nivå. Foto: Janus Orlov/Mostphotos

Hotellkedjan Scandic vill skapa arbetsgrupper där olika kompetenser samlas. De anställda kommer att benämnas service hosts, och arbetsuppgifterna kan variera. Hotell- och restaurangfacket har flera invändningar mot upplägget, som nu ska förhandlas lokalt på varje hotell.

– Vi är inte negativa till att våra medlemmar får lära sig saker och utvecklas. Tvärtom, det ser vi bara som positivt. Men vi har våra lönegrupper i kollektivavtalet och vi har frågorna om yrkesstolthet som vi har jobbat väldigt mycket med. Det får inte gå om intet, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

HRF har i det fackliga samrådet, där förtroendevalda inom Scandic finns representerade, lyft sina farhågor. Förhandlingarna mellan samrådet och företaget är avslutade utan att man kommit överens. Nu kommer frågan om omorganisation förhandlas lokalt på varje Scandichotell.

– Vi har gått ut med information till alla ombudsmän och förtroendevalda inom Scandic om hur vi ser på saken, säger Emil Bäckström.

Om också de lokala förhandlingarna avslutas i oenighet kommer frågan att hamna hos förbundet centralt. Emil Bäckström riskerar att få drygt 80 centrala förhandlingar att driva till arbetsgivarorganisationen Visita.

– Vi protesterar högljutt mot planerna, säger han.

Även Nordic Choice-kedjan planerar att omorganisera på liknande sätt. HRF har hittills haft centrala förhandlingar på tre av kedjans hotell.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här