Fråga om jobbet

Ska min dotter provjobba gratis?

Publicerad 25 november 2021

Fråga:Min dotter har fått möjlighet att prova att jobba två dagar på ett företag som har kollektivavtal. I mejlet skrev dock chefen att det var en provanställning och att hon inte skulle få betalt under dessa två dagar. Detta känns inte helt okej. Visst ska hon ha betalt?

Mamma

Svaret är äldre än ett år

Svar:En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal får inte anställa någon till en lägre lön än vad kollektiv­avtalet säger. Då bryter de mot kollektivavtalet och kan få betala både den uteblivna lönen till den berörde anställde samt skadestånd för brott mot kollektiv­avtalet.

Arbetsgivaren kan provanställa upp till sex månader, men får inte låta den anställde arbeta gratis. Din dotter har rätt att få ett anställningsbevis där villkoren för anställningen anges.

Vi förstår att det kan kännas som ett alternativ att arbeta utan lön några dagar för att få visa vad ­man går för och att det ­för­hoppningsvis kommer att leda till en anställning.

Men de arbetsgivare som låter anställda provjobba gratis är oseriösa och vi rekommenderar att din dotter söker sig till mer seriösa arbetsgivare.

Anette Olsson, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här