Fråga om jobbet

Kurs på dagtid för nattjobbare?

Publicerad 22 november 2021

Fråga:Jag jobbar ständig natt på 7/7-schema. Mina pass börjar 21.45 och slutar 06.45. Om min arbetsgivare väljer att lägga en utbildning mitt i min arbetsvecka, är jag då tvingad att delta? Jag skulle i så fall sluta 06.45 och utbildningen börjar kl. 14 samma dag, därefter går jag på mitt arbetspass 21.45 igen.

S

Svaret är äldre än ett år

Svar:Enligt kollektivavtalet ska arbetstiden förläggas så att den anställde får en rimlig dygnsvila, minst 11 timmars sammanhängande per 24-timmarsperiod. Tillfälliga avvikelser från den bestämmelsen får göras om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren.

Vid sådan avvikelse från dygnsvilan ska den anställde ges motsvarande förlängd viloperiod, timme mot timme, svarande mot avbrottet. Den ska då förläggas inom 7 dagar från det att dygnsvilan avbrutits.

När det gäller din situation skulle jag säga att en planerad utbildning inte är en sådan särskild händelse då den går att förutse i förväg. Din arbetsgivare kan i så fall med 14 dagars framförhållning ändra i ditt schema så att dygnsvilan inte behöver brytas, om du är beordrad att medverka på utbildningen.

Ta kontakt med ett platsombud eller skyddsombud på arbetsplatsen om sådant finns. Saknar ni lokalt fackligt ombud på arbetsplatsen får du kontakta din avdelning för hjälp och rådgivning.

Mikael Berge, ombudsman, Hotell- och restaurangfacket

  Skicka in en fråga till oss

  Ditt namn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

  Telefon

  Ditt meddelande

  Läs mer här

  Fråga om jobbet
  Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

  Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

  Varje vecka, direkt i din inkorg.
  Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här