Så dricker du vatten på rätt sätt
Att ta sig en liten slurk för att släcka törsten känns skönt. Men är det varmt behöver du dricka mer strategiskt. Foto: Nicola Cairns/Mostphotos
Nyheter varmt på jobbet

Så dricker du vatten på rätt sätt

Lapa i sig en slurk vatten i förbifarten? Tyvärr, det räcker inte. Så här lägger du upp taktiken för att få i dig tillräckligt med vätska i värmen.

Publicerad 4 juli 2018
Kalev Kuklane. Foto: Lunds universitet/lu.se

I varm arbetsmiljö är det viktigt att hålla koll så att man dricker regelbundet, för att ersätta vätskeförlusten. Men det krävs också en viss strategi med vattenflaskan, berättar Kalev Kuklane, docent i termisk miljö vid Designvetenskaper, Lunds tekniska högskola.
Att dricka när man är törstig, räcker inte det?
– Törsten är inte någon bra mätare, när man är törstig kan det räcka med någon klunk vatten och så känns det bra igen. Men det blir för lite.

Hur ska man göra då?
– Du ska dricka 2–3 dl varje halvtimme. Dricker du bara en gång i timmen blir det för lite, då ersätter du inte vätskeförlusten. Och det funkar inte att dricka mer. Kroppen kan ta upp 2,5–4 dl vatten åt gången. Dricker du mer på samma gång blir du bara kissnödig snabbare.

Vad händer om man inte får i sig vätska?

– Man kan förlora 2–3 procent av kroppsvikten och det är okej, det hinner kroppen hämta in på natten. Men blir det mer märks det, man brukar räkna med 10 procents förlust i prestanda för varje procent vätskeförlust.