Snabbkurs VARMT PÅ JOBBET

Sex heta fakta om tempen på jobbet

Solen steker på uteserveringen så svetten lackar. Hur påverkar värme och kyla oss på jobbet? Vi reder ut.

Publicerad 22 juni 2020
Sex heta fakta om tempen på jobbet
För att kroppens organ ska fungera normalt bör temperaturen inne i kroppen inte överstiga cirka 38 grader. Foto: Lightfield

Det är lika bra att slå fast det direkt: Det finns inga exakta gränser för vad som är ”för varmt”. Men i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar ingår det att bedöma risk vid höga temperaturer. Här har vi listat vad som gäller – från stekhett till iskallt.

+35 Vid hög värme försämras arbetsförmågan, uppmärksamheten och inte minst humöret! Rätt klädsel, möjlighet till pauser och mycket vätska är viktigt. Om det är väldigt soligt är det också viktigt att anställda har möjlighet till skugga.

+26 Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska arbetsgivaren utreda klimatet om temperaturen »varaktigt« avviker från riktlinjerna. Dessa säger bland annat att det ska vara mellan 20 och 26 grader för stillasittande inomhusarbete sommartid.

+22 Den ideala temperaturen är individuell. Forskning visar till exempel att den ideala inomhustemperaturen för kvinnor generellt är högre än för män. Våra kroppar kan anpassa sig till att må bra i höga temperaturer, men invänjningen måste ske långsamt.

+10 Mellan 10 och 30 plusgrader kallas för det neutrala temperaturområdet. Där är hälsoriskerna ganska små. Men man kan ändå uppleva obehag vid temperaturer däremellan, beroende på arbetsuppgifter och person.

-20 Anställda som arbetar utomhus är mer utsatta för både kyla och värme. Störst hälsorisk är det vid kombinationen kyla och vind. Den som arbetar i kyla bör arbeta korta pass och ha möjlighet att värma sig däremellan.

-35 Det finns inga gränser för hur kallt det får vara under arbete. Men naturligtvis gäller arbetsgivarens ansvar att systematiskt risk­bedöma arbetet även här. Skyddsombud kan tillfälligt stoppa verksamheten om temperaturen är skadlig för de anställda.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här