Solen steker på uteserveringen så svetten lackar. Hur påverkar värme och kyla oss på jobbet? Vi reder ut.
Det är lika bra att slå fast det direkt: Det finns inga exakta gränser för vad som är ”för varmt”. Men i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar ingår det att bedöma risk vid höga temperaturer. Här har vi listat vad som gäller – från stekhett till iskallt.
+35 Vid hög värme försämras arbetsförmågan, uppmärksamheten och inte minst humöret! Rätt klädsel, möjlighet till pauser och mycket vätska är viktigt. Om det är väldigt soligt är det också viktigt att anställda har möjlighet till skugga.
+26 Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska arbetsgivaren utreda klimatet om temperaturen »varaktigt« avviker från riktlinjerna. Dessa säger bland annat att det ska vara mellan 20 och 26 grader för stillasittande inomhusarbete sommartid.
+22 Den ideala temperaturen är individuell. Forskning visar till exempel att den ideala inomhustemperaturen för kvinnor generellt är högre än för män. Våra kroppar kan anpassa sig till att må bra i höga temperaturer, men invänjningen måste ske långsamt.
+10 Mellan 10 och 30 plusgrader kallas för det neutrala temperaturområdet. Där är hälsoriskerna ganska små. Men man kan ändå uppleva obehag vid temperaturer däremellan, beroende på arbetsuppgifter och person.
-20 Anställda som arbetar utomhus är mer utsatta för både kyla och värme. Störst hälsorisk är det vid kombinationen kyla och vind. Den som arbetar i kyla bör arbeta korta pass och ha möjlighet att värma sig däremellan.
-35 Det finns inga gränser för hur kallt det får vara under arbete. Men naturligtvis gäller arbetsgivarens ansvar att systematiskt riskbedöma arbetet även här. Skyddsombud kan tillfälligt stoppa verksamheten om temperaturen är skadlig för de anställda.