Matilda Ewaldh, Hanna Claesson och Matilda Pylkkö är årets Malin Söderström-stipendiater. Under sitt år med kocklandslaget ska de lära sig allt från styckning till köksekonomi – och att ta plats i tävlingsköken.
Klockan är strax efter nio och förberedelserna är i gång i Electrolux lokaler på Kungsholmen i Stockholm. Det är träning för det svenska kocklandslaget, den andra för årets Malin Söderström-stipendiater. Matilda Ewaldh, Hanna Claesson och Matilda Pylkkö har varit elever i laget sedan i april.
– Det känns roligt och inspirerande. Det känns som att man kommer framåt, säger Matilda Ewaldh som till vardags arbetar som kock på restaurang Grano i Göteborg och på Skärets krog på Smögen.
Stipendiet innebär att de ska träna med kocklandslaget under ett knappt år, fem dagar i månaden. Utöver det ska de göra praktik på Operakällaren och gå en rad olika utbildningar.
– Det kommer verkligen att vara utvecklande. Det är kul att få äran att göra det här, säger Matilda Pylkköö som tar studenten i sommar.
Det yttersta målet med Malin Söderström-stipendiet är att få in fler kvinnor i kocklandslaget, säger lagets team manager Fredrik Andersson.
– Vi har svårt att rekrytera kvinnor över lag. På det här sättet vill vi fånga upp dem tidigt. Visa hur det går till att tävla, men också hjälpa dem att känna sig trygga i uttagningsprocessen.
Historiskt har det funnits få kvinnor i kocklandslaget, just nu finns det inga. Samma tendens märks i andra tävlingssammanhang, som till exempel Årets kock. Fredrik Andersson tror att det finns flera orsaker, som att tjejer inte är lika benägna att tävla som killar.
– Sedan har det ju generellt varit en tuff jargong i branschen, det kanske gör att man drar sig för att söka. Vi vill ju visa att det inte behöver vara så.
Fakta: Om stipendiet
Laget arbetar löpande med attityder och värdegrund. Matilda Ewaldh, Hanna Claesson och Matilda Pylkkö tycker att de känner sig väl mottagna i gruppen.
– Det tycker jag verkligen. De har en väldigt fin sammanhållning. Många restauranger skulle behöva lite mer av det, säger Matilda Ewaldh.
Fakta: Om kocklandslaget
De tror att gamla attityder ligger bakom att de kvinnliga toppkockarna är få.
– Tidigare har man kanske inte fått ta plats som kvinna i köken, men jag tror att det börjar luckras upp, säger Matilda Pylkkö.
– Det kan ju finnas en tuff jargong i köken. Jag har inte brytt mig om det, men jag har hört andra som inte velat jobba kvar på ställen för att någon sagt saker, säger Hanna Claesson, som jobbar som kock på Görvälns slott i Stockholm.
Det är strax dags för laget att sätta i gång. I dag står tidsträning på schemat. Det innebär att kockarna ska laga sina tävlingsrätter under tidspress. Tjejernas roll är att ta tid och noggrant granska varje moment. I sex timmar. Träningsdagarna är intensiva, säger Matilda Ewaldh.
– Det blir långa dagar, man är ganska trött efteråt. Men det är väldigt kul.
Målet för laget är Culinary Olympics som hålls i februari. Team manager Fredrik Andersson tror att de har goda chanser att vinna.
– Det här laget har ett bra driv, men framför allt gör man det här tillsammans. De är verkligen ett lag.