Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Branschens arbetsgivare väljer bort äldre

Chansen att få jobb i branschen minskar i takt med åldern. En 31-åring har tre gånger större chans att få jobb jämfört med en 46-åring, visar en ny studie från Linnéuniversitetet.

Publicerad 20 april 2011

Sedan januari 2009 är det förbjudet att särbehandla någon i arbetslivet på grund av ålder. Trots det verkar åldern fortfarande vara en viktig faktor för arbetsgivare i restaurangbranschen. Det visar en studie som en forskargrupp på Linnéuniversitetet har gjort. Forskarna lät två fiktiva personer, 31 respektive 46 år gamla, söka samma restaurang- och butiksjobb. Förutom åldern hade de sökande liknande bakgrund och var lika meriterade för jobbet. Trots det fick den yngre sökanden betydligt fler svar än den äldre. Tre gånger fler restaurangarbetsgivare, och hela fyra gånger fler butiksarbetsgivare var intresserade av den yngre.
– När det gäller diskriminering på arbetsmarknaden har fokus legat kring etniska grupper. Våra resultat visar att åldersfrågan är väl så viktig att diskutera, säger professor Mats Hammarstedt som lett studien.

Sammanlagt sökte forskarnas påhittade personer 466 tjänster som utlysts på Ams mellan januari och mitten av mars.

Fakta: Studien

Studien är gjord av nationalekonomerna professor Mats Hammarstedt, docent Ali Ahmed och lektor Lina Andersson i forskargruppen Arbetsmarknad, diskriminering och ekonomisk psykologi vid Linnéuniversitetet.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här