Vem får styra över din tid?
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Vem får styra över din tid?

Publicerad 14 mars 2017

Det är dags för slutspurt nu. I alla fall om allt går enligt planerna i avtalsförhandlingarna. Men frågan är om det gör det. Ända sedan HRF och Visita presenterade sina avtalskrav har jag undrat hur i hela friden de ska kunna komma överens. I många frågor står fack och arbetsgivare väldigt långt ifrån varandra, om man ska döma av det som sagts hittills och hur de har formulerat sina krav.

Plus och minus just nu

  • Våren. Ljuset gör att alla verkar lite gladare än för bara några veckor sedan.
  • Rasismen. Verkar frodas fortfarande, trots en bransch med stor mångfald.

Ta arbetstiderna till exempel. Den här avtalsrörelsens stora maktfråga, enligt HRF:s avtalssekreterare. Det handlar inte bara om makten över tiden du ska vara på jobbet, utan minst lika mycket om din fritid.
Tiden då du ska träffa vänner och familj, gå till frisören, hinna med läkarbesöket, laga tänderna, sova, festa, träna, slappa – eller vad du nu vill göra när du är ledig.

Visita vill att det ska bli lättare för arbetsgivarna att med kort framförhållning göra ändringar i personalens scheman. De menar att det går bättre att planera verksamheten då. Och att kunderna kräver mer flexibilitet än förr. Men det innebär att alla som jobbar i branschen får svårare att planera sina liv.

Det handlar inte bara om makten över tiden du ska vara på jobbet, utan minst lika mycket om din fritid.

Det är inte bara i hotell- och restaurangbranschen som arbetstiderna är en het fråga. Det verkar vara en trend i flera branscher att arbetsgivarna vill ta ett hårdare grepp om när personalen ska jobba och till vilket pris.

Anna hoppas …

… att HRF och Visita enas om ett riktigt bra avtal för alla som jobbar i branschen!

Därför har Hotellrevyn och tio andra tidningar gjort gemensam sak och publicerat artiklar om just kampen om arbetstiderna.
Här kan du läsa Hotellrevyns artikel. Där finns också länkar till de andra tidningarnas artiklar.