Ingen vinner på växande klyftor
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Ingen vinner på växande klyftor

Publicerad 22 februari 2017

Stora klyftor och ojämlikhet mellan rika och fattiga i ett land är dåligt på många olika sätt. Det är inte något som jag bara tycker, utan det finns forskning som stöder den uppfattningen. Det skapar spänningar och motsättningar mellan människor, och är också dåligt för ekonomin.

Plus och minus just nu

  • Guldkant. När arbetskamraterna tar med favoritchokladen till eftermiddagsfikat!
  • Matklant. Allt matsvinn jag orsakar när jag glömmer matlådan hemma flera dagar i rad.

Sverige var länge ett land med förhållandevis små klyftor, jämfört med många andra länder.
Men förra året konstaterade till exempel Unicef att gapet mellan de mest utsatta barnen och de som lever i familjer med medelinkomster växte mer i Sverige än i våra nordiska grannländer.
Och för ett par veckor sedan var det den mäktiga internationella organisationen OECD:s tur. I en utvärdering av svensk ekonomi konstaterar OECD att ojämlikheten har ökat i Sverige de senaste decennierna. För att bromsa det rekommenderar man bland annat återinförd fastighetsskatt och ett enklare system för bidragsjobb.

Till exempel har låglönejobben i servicesektorn blivit fler

OECD anser att en förändrad struktur på arbetsmarknaden är en orsak till de växande klyftorna. Till exempel har låglönejobben i servicesektorn blivit fler. Det handlar till exempel om hotell- och restaurangbranschen. Där finns många av de sämst betalda och osäkraste jobben. Samtidigt slår branschen omsättningsrekord.

Anna uppmanar…

…alla att prenumerera på Hotellrevyns nyhetsbrev. Anmäl dig här

Visserligen är marginalerna små, hävdar arbetsgivarna. Men är det verkligen de anställda som ska betala för det – med låga löner, otrygga anställningar och dålig hälsa?

Nu är det avtalsrörelse och det finns alla möjligheter för arbetsgivarna att ta samhällsansvar och förbättra villkoren i branschen. Ta chansen – då skulle både jag och OECD (och några till) bli glada!

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här