Var rädd om sömnen
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Var rädd om sömnen

Skiftarbete och sömnstörningar sliter inte bara på den fysiska hälsan. Det är också påfrestande med arbetstider som går i otakt med familjen och övriga samhället.

Publicerad 19 oktober 2016

Har du sovit dåligt i natt? I så fall är du inte ensam, närmare en tredjedel av svenskarna har sömnproblem till och från. Och ungefär var tionde har så störd sömn att de riskerar att bli sjuka av det.

De som har skiftjobb och jobbar nätter är extra hårt drabbade, förklarar sömnforskaren Göran Kecklund, som Hotellrevyn intervjuat.
Och det är inte några harmlösa sjukdomar det kan leda till. Nej, det finns en förhöjd risk för både bröstcancer och hjärtinfarkt på längre sikt.

Det betyder förstås inte att alla som jobbar skift och får störd sömn kommer att bli sjuka, men det är en risk som jag tycker att vi borde prata mer om.
Särskilt när det är dags att planera arbetstider och scheman i hotell- och restaurangbranschen. Eller när vi diskuterar vad som krävs för att proffsiga yrkesmänniskor ska vilja stanna i branschen. Att ha ett liv som hänger ihop, där jobbet inte sliter ut oss eller gör att vi inte orkar vara närvarande med familj och vänner, det är en viktig fråga.

Anna tipsar

Ta hjälp av missen för att stressa av! Just nu går det att följa den nyblivna kattmamman Wilma och hennes kattunge på prevent.se/slow-tv. Perfekt för en stunds återhämtning, nästan lika bra som att klappa en katt på riktigt.

Vilka frågor som kommer att vara viktigast för HRF i den kommande avtalsrörelsen är något som diskuteras just nu.
Du som är medlem har möjlighet att påverka, till exempel genom att gå på någon av de lokala avtalskonferenserna. Eller så kan du skicka in ditt förslag direkt på HRF:s nya hemsida fram till den 9 november. Gör det – en demokratisk organisation bygger på att människor kliver fram och säger vad de tycker.