Ett tryggt och modigt 2017
Anna Hjorth, chefredaktör. Foto: Annika af Klercker
Ledare

Ett tryggt och modigt 2017

Nytt år, nya tider! Eller? Nja, jag tror nog att det mesta förblir sig ganska likt. Men optimisten i mig hoppas ändå att en del saker ska bli bättre.

Publicerad 23 januari 2017

På min önskelista för 2017 finns en del punkter. Att fler vågar säga vad de tycker på arbetsplatserna, till exempel. Och att de dessutom vågar berätta öppet om det, till exempel i Hotellrevyn.

Det händer fortfarande alldeles för ofta att HRF-medlemmar väljer att inte vara med i tidningen för att de är rädda att råka illa ut på olika sätt. Jag tycker att det är ett stort problem. Inte för oss på redaktionen i första hand, utan för arbetsplatserna och arbetsmiljön.

På en tyst arbetsplats finns det inte mycket möjlighet till utveckling eller förbättring. På sikt är det så klart också dåligt både för branschen och för facket om människor inte vågar stå upp för sina åsikter.

På en tyst arbetsplats finns det inte mycket möjlighet till utveckling eller förbättring.

Jag hoppas också att hotellstädarnas arbetsvillkor ska bli bättre. Det är en av de yrkesgrupper som har det tuffast. Att många får ont i kroppen och måste ta värktabletter för att klara jobbet har vi skrivit om tidigare. Likaså att många är stressade och inte hinner med att städa alla rum som de ska på sin ordinarie arbetstid.

Plus och minus just nu

  • Ekoturism. Sverige har utsetts till ett av världens bästa resmål för ekoturism av hållbarhetsorganisationen Earth911.
  • Klimatförnekare. USA:s nya president tycker att forskning om människans påverkan på klimatet är en bluff.

De har dessutom ofta otrygga och tidsbegränsade anställningar, vilket ju inte är ovanligt bland anställda i hotell- och restaurangbranschen.
Men städare är generellt mer visstidsanställda än andra grupper på arbetsmarknaden, visar statistik som SCB tagit fram på uppdrag av Hotellrevyn och tre andra fackförbundstidningar. Det kan du läsa om här.

Och så hoppas jag förstås att det ska gå bra för Hotell- och restaurangfacket i avtalsrörelsen. Det borde finnas utrymme för både löneökningar och andra förbättringar, med tanke på att branschen fortsätter att gå riktigt bra. Följ rapporteringen här och i sociala medier för att få de senaste nyheterna om förhandlingarna!

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här