Nätverket Krogar mot knark i Karlstad har sedan 2014 utfört slumpmässiga drogtester på sin personal. Men testerna har inte förhandlats med Hotell- och restaurangfacket – trots att merparten av krogarna är med i Visita.
I slutet av oktober kom ett pressmeddelande. Återigen har krogarna i nätverket Krogar mot knark i Karlstad skrivit på ett avtal om att slumpmässigt drogtesta minst tio procent av sina anställda varje år.
– Avtalet är mellan polisen, kommunen, krogarna och företagshälsovården som utför de slumpmässiga drogtesterna. Testerna är en jättecentral grej i ursprungsidén med Krogar mot knark, att visa att vi inte vill att vår personal ska hålla på med narkotika, säger Magnus Wallgren, samordnare för Krogar mot knark på Karlstad kommun.
Med undantag för pandemiåren har de slumpmässiga drogtesterna utförts på krogarna i nätverket sedan 2014, berättar han.
– Det handlar inte om att sätta dit krogpersonal, utan att man ska veta att det inte är säkert att knarka på arbetsplatsen.
Nöjesfabriken är en av krogarna som drogtestat personalen sedan 2014. Malin Lundberg är driftschef där.
– Det har varit ett par gånger om året, förutom under pandemin. Avtalet säger att vi ska testa tio procent av de anställda varje år, men vi har valt att göra fler tester även om det kostar pengar. Det är en viktig fråga för oss.
Hon berättar att personalen aldrig vet när företagshälsovården kommer för att göra testerna.
– De hör av sig till mig och säger att i helgen kommer vi. Säg att vi har 40-50 personer inne på en helgkväll. Då lämnar jag en namnlista och så slumpar de ut runt 15 namn som ska testas. Det brukar ge bra kraft när man tar så många samtidigt. Ibland kommer de tillsammans med polis också, det ger lite styrka.
Här har de slumpmässiga testerna i stort sett aldrig gett utslag, säger Malin Lundberg.
– Vi har inte fått något hos oss. Vi jobbar mycket mot missbruk, pratar om det. Vi har det i vår policy som de får signera när de börjar här. Det är premisserna för att jobba här.
Konstigt att man inte kommer på att man måste förhandla med den fackliga organisationen.
Katrina Kristoffersson, HRF
Av de 15 krogar som i dag ingår i nätverket Krogar mot knark i Karlstad är åtta medlemmar i Visita, och omfattas därmed av kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket.
Trots detta har ingen av arbetsgivarna förhandlat de slumpmässiga drogtesterna med förbundet, berättar Katrina Kristoffersson, kassör på avdelningen i Karlstad.
– Det är uppåt väggarna. Det är så konstigt att man inte kommer på att man måste förhandla med den fackliga organisationen, säger hon.
Det finns möjlighet för Visitaarbetsgivare att förhandla med HRF om ett tilläggsavtal som tillåter alkohol- eller drogtester. I dagsläget har endast en av krogarna i nätverket ett sådant avtal.
Men inte heller i detta avtal är slumpmässiga tester på hela personalen tillåtet, menar Katrina Kristoffersson.
– Vår bild är att man generellt inte kan göra slumpmässiga tester på samtliga anställda. Det måste finnas en misstanke om missbruk.
Hotell- och restaurangfacket ska nu undersöka hur man ska gå vidare.
– Vi håller på att titta på frågan i sin helhet. Vi ser gärna att medlemmar som har upplevelser av de här testerna hör av sig till oss, säger Katrina Kristoffersson.
Nöjesfabriken är en av krogarna i nätverket som är medlemmar i Visita. Driftschef Malin Lundberg svarar så här på frågan varför man inte förhandlat drogtesterna med HRF:
– Det här är nytt för oss. Det har inte varit ifrågasatt tidigare. Alla vi som har arbetat med det här har nog tänkt att vi har det i våra anställningsavtal, i vår policy, att vi är med i Krogar mot knark och då kan det hända att det kommer någon från företagshälsovården. Att det har varit som en överenskommelse. Men jag har lyft frågan vidare nu, vi måste undersöka vad som gäller.
Det här är nytt för oss. Det har inte varit ifrågasatt tidigare.
Malin Lundberg, Nöjesfabriken
Samtidigt tycker hon att det är problematiskt att krogar utan kollektivavtal kan göra lite som de vill.
– Det skrämmer mig lite. Kommer det verkligen gynna att man ska ha kollektivavtal? Det är viktigt att vi är med på samma tåg i den här frågan, och är vi inte det blir jag skrämd, säger Malin Lundberg.
Magnus Wallgren på Karlstad kommun beklagar att man inte inkluderat Hotell- och restaurangfacket i nätverkets arbete.
– Vi borde ha involverat facket. Vi har haft det uppe på bordet tidigare, men så kom pandemin och så. Det är en lärdom.
Men nu ska det bli det ändring, säger Magnus Wallgren.
– Vi kommer att ta kontakt med facket och bjuda in dem till ett möte, innan vi börjar med de slumpmässiga drogtesterna igen. Så att vi inte hamnar i något dumt.