I maj förra året kom kinesiske Jiang Zhaolin till Sverige för att jobba som kock på en SHR-restaurang i Göteborg. I somras svimmade han på gatan av ren utmattning efter att ha jobbat 80 timmar i veckan till svältlön i drygt ett år. Med hjälp av HRF har han nu fått upprättelse och 400 000 kronor i ersättning.
Trots att Jiang Zhaolin från Shandong i Kina var en erkänd och erfaren kock, lät jobbet som kock på en thairestaurang i Göteborg lockande. Arbetsgivaren skulle ordna boende och villkor och lön var enligt svenskt kollektivavtal. I och för sig krävde den kinesiske arbetsförmedlaren 70 000 svenska kronor för jobbet, men Jiang fick höra det skulle snart betala sig. I maj förra året landade han på svensk mark, och ganska snabbt förstod han att löftena inte stämde.
– I verkligheten fick jag börja klockan nio med att städa toaletterna, sedan var det köksjobb hela dagen och sedan fick jag diska fram till sent på natten. Det var helt annorlunda, mycket hårdare.
Den lilla lägenheten delades med fyra andra kineser som jobbade för samma arbetsgivare. För sängplatserna betalade de dyrt.
– När lönen kom fick jag mellan 14-15 000 kronor på mitt konto. Sedan fick jag ta ut 7 700 kronor och lämna tillbaka.
Historien gör Mats Kjellberg, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket i Göteborg, mycket upprörd. Särskilt eftersom företaget Jiang jobbade för är medlemmar i SHR.
– De har tagits hit för att slava. Det här är rent slaveri. De har jobbat 80 timmar i veckan utan ob och andra ersättningar. Dessutom på ett företag som är medlemmar i SHR!
Mats Kjellberg kom i kontakt med Jiang i maj i år, när denne dök upp på avdelningskontoret.
– Han kunde inte ett ord svenska, men med hjälp av en tolk lyckades vi få fram att han ville veta om arbetsgivaren fick slå honom om han gick med i facket.
Då började Jiang få nog. Det hårda arbetet tärde på honom, och i juli trillade han ihop på gatan av utmattning. Efter ett besök hos läkaren blev han sjukskriven.
– Jag blev väldigt sjuk. Läkaren sade att det var stressrelaterad psoriasis.
Med hjälp av Hotell- och restaurangfacket fick Jiang hjälp att flytta från lägenheten, och förbundet kallade hans arbetsgivare till förhandling. HRF krävde där att Jiang skulle få betalt för all övertid han arbetat och för utebliven sjuklön, ob-ersättning och semesterersättning.
– Dessutom ställde vi krav på skadestånd för brott mot kollektivavtalet eftersom han inte fått anställningsbevis eller kontrolluppgifter, säger Mats Kjellberg.
Nu har arbetsgivaren gått med på en del av förbundets krav. Sammanlagt ska Jiang Zhaolin få runt 400 000 kronor i olika uteblivna ersättningar och skadestånd. Arbetsgivaren ska även betala förbundet 100 000 kronor för brott mot kollektivavtalet. Senast den 15 oktober ska pengarna vara överförda.
– Det känns jättebra att vi har kunnat hjälpa Jiang. Det är förskräckligt att arbetsgivare utnyttjar människor så här, säger Mats Kjellberg.
Jiang Zhaolin har nu rest hem till Kina.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.