Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

HRF krävs på 35 miljoner

Städföretaget HSMG stämmer Hotell- och restaurangfacket i Arbetsdomstolen. Företaget kräver att HRF ska betala drygt 35 miljoner kronor i skadestånd för avtalsbrott och illojalitet. På HRF vill man inte kommentera stämningen.

Publicerad 13 september 2011

– Vi kan bara konstatera att vi har mottagit en stämningsansökan, säger Malin Ackholt, HRF:s tredjeordförande.
Städbolaget HSMG har varit i blåsväder sedan i våras då en stor granskning visade att företaget grovt misskött sin ekonomi. Hotellkedjan Choice, som tidigare anlitat företaget på fem av sina hotell, sade då upp kontrakten.
I sin stämning till Arbetsdomstolen skriver HSMG att HRF bidragit till att avtalet med Choice avslutats, bland annat genom att skriva brev till hotellkedjan utan att diskutera med HSMG först.

Företaget stämmer HRF för brott mot kollektivavtalet och den avtalsrättsliga lojalitetsplikten. HSMG anser att förbundet brutit mot avtalet genom att vid möten uppmana företagets anställda att gå över till ett konkurrerande städbolag.

Skadeståndet, 34 774 264 kronor, är beräknat på HSMG:s uteblivna bruttovinst för de uppsagda kontrakten. Dessutom vill företaget ha ersättning för förlorad goodwill, värdet av utbildning för personal samt rekrytering och utbildning av ny personal. Till detta kommer också ett allmänt skadestånd på 500 000 kronor för brott mot kollektivavtalet och den avtalsrättsliga lojalitetsplikten.

På HRF vill man i nuläget inte kommentera stämningen.
–  Vi kommer nu att analysera läget och kan inte kommentera innan detta är gjort, säger Malin Ackholt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här