Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Usla villkor är globalt problem

Otrygghet, usla arbetsvillkor och fattigdom. Så ser verkligheten ut för miljoner hotell-, restaurang- och livsmedelsanställda i världen. Och det har blivit värre de senaste åren, enligt Ron Oswald, generalsekreterare för det globala facket IUL.

Publicerad 24 augusti 2015
Usla villkor är globalt problem
Foto: Anna Hjorth
inlinebild
Ron Oswald från det globala facket IUL. Foto: Anna Hjorth

– Vi ser att otryggheten och osäkerheten ökar i alla sektorer. Hänsynslösa arbetsgivare förstör villkoren för många anställda världen över. Människor utnyttjas och slits ut på jobbet samtidigt som deras mänskliga rättigheter hotas, säger Ron Oswald, som har varit på besök hos flera fack i Norden, däribland HRF.

En lön som går att leva på och rätten att organisera sig fackligt är exempel på mänskliga rättigheter som både nationer och företag bryter emot. Att samarbeta fackligt över gränserna är ett sätt att försöka stå emot den utvecklingen. Ron Oswald tycker att utnyttjandet av anställda är det största enskilda hotet mot de mänskliga rättigheterna i dag.
– Ta till exempel alla de som tvingas jobba på så kallade ”nolltimmarskontrakt”, som har blivit vanligt i Storbritannien. De anställda är inte garanterade någonting alls men måste stå till arbetsgivarens förfogande, ungefär som era sms-jobb. Det är sätt att behandla anställda som vi inte har upplevt på kanske hundra år, men som nu är tillbaka.

I förlängningen kan det dock slå tillbaka mot arbetsgivarna själva.
– Det kan verka vara en god idé, för det är billigt på kort sikt. Men det är inte hållbart i längden och det kommer att få effekter på kvalitén, som blir sämre när de anställda har så dåliga och osäkra villkor.

Problemet är globalt, precis som många av de företag som är arbetsgivare. Därför är det viktigt att bry sig om villkoren för kollegor och fackligt aktiva i andra länder, menar Ron Oswald.
– Det handlar om solidaritet, inte välgörenhet. Jag tycker också att man kan engagera sig utifrån ett visst mått av egenintresse. Ju sämre villkoren är i andra länder, desto större risk att det blir sämre även här.

Globalt fack

  • IUF, International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers´Associations, är en internationell samarbetsorganisation för fackförbund inom hotell-, restaurang- och livsmedelssektorn. På svenska är förkortningen IUL.
  • IUL/IUF har 408 medlemsorganisationer som organiserar över 12 miljoner arbetare i 126 länder.
  • Svenska förbund som är medlemmar i IUL/IUF är Hotell- och restaurangfacket, Livsmedelsarbetareförbundet, Kommunal och Unionen.
Läs mer på www.iuf.org

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här