Nyheter arbetsmiljö

Ungas arbetsmiljö under lupp

Många unga skadar sig på sina första jobb, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Nu ska verket granska arbetsmiljöarbetet på 2 000 arbetsplatser, bland dem många hotell och restauranger.

Publicerad 3 oktober 2017
Ungas arbetsmiljö under lupp
Under två veckor ska Arbetsmiljöverket inspektera 2 000 arbetsplatser där unga finns. Insatsen är en del av en internationell kampanj för ett hållbart arbetsliv. Foto: Mostphotos

– Vi kommer att undersöka om arbetsgivarna arbetar systematiskt med att bedöma och åtgärda risker i sin verksamhet. Det är så de kan rädda någon från att bli sjuk eller skada sig i jobbet, säger Lena Lindskog som leder insatsen.

Under två veckor ska sammanlagt 2 000 arbetsplatser inspekteras. Fokus ligger på branscher med många unga, som hotell- och restaurangbranschen och detaljhandeln. Statistik från Arbetsmiljöverket visar att arbetsskadorna ökat i dessa branscher de senaste fem åren.
– Att få koll på riskerna innan någon skadas är viktigt i branscher där många unga arbetar. Vi kan inte acceptera att unga skadas i sin första kontakt med arbetsmarknaden, säger Peter Burman, projektägare på Arbetsmiljöverket.

Fakta: Den internationella kampanjen

Arbetsmiljöverkets insats är en del av den internationella kampanjen ”Healthy workplaces for all ages 2016-2017”. Initiativtagare är den europeiska arbetsmiljöbyrån EU-OSHA. Samtliga 28 medlemsländer inom EU samt Norge och Island deltar. Målet är att skapa ett hållbart arbetsliv, där anställda håller sig friska och orkar arbeta längre upp i åldrarna. Läs mer på EU-OSHA:s sajt.

Inspektionsinsatsen är en del av en europeisk kampanj för ett hållbart arbetsliv. Andra branscher som ska inspekteras är callcenter, lager samt information- och kommunikationsföretag.

Resultatet ska presenteras den 27 oktober under Arbetsmiljöriksdagen i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här