Nyheter Segrare

Tog OS-guld i matlagning

Juniorkocklandslaget tog guld i Culinary Olympics i Stuttgart. Lagkapten Melvin Glimstål är trött och tacksam efter intensiva dagar.

Publicerad 8 februari 2024 Kommentera
Tog OS-guld i matlagning
Lagkapten Melvin Glimstål ledde juniorkocklandslaget till segern i Culinary Olympics i Stuttgart. Foto: Kocklandslaget

Tävlingarna drog i gång redan i lördags.
I går, onsdag, stod det klart att Sverige kammade hem guldet.
– Det känns fantastiskt. Jag talar nog för hela laget när jag säger att vi är lite lättade. Det har varit en lång och intensiv period, säger Melvin Glimstål som ledde laget till segern.

Vad lagade ni för mat?
– Vi har väldigt mycket fokus på svenska råvaror i år och har i princip rest hela Sverige runt i jakt på våra rätter och råvaror. Vi har lagat sådant som ligger oss nära hjärtat och sådant som vi är stolta över.

Hur förberedde ni er innan?
– Vi samlas hela laget en gång i månaden och iscensätter en tävling och gör precis som vi skulle ha gjort om det var på riktigt. Däremellan står man i köket själv och testar nya grejer. Så det är intensivt arbete som ligger bakom.
– Vi som lag har hållit på i tre år, men resan inför OS drog i gång för lite över ett år sedan.

Gick allt som planerat?
– Ja, det var utan tvekan de två bästa upplagningar vi någonsin haft.

Vilken var den största utmaningen?
– Den största utmaningen är nog att laga mat som man själv tror på men även funkar på en internationell jury. Det är så subjektivt med smak. Det du och jag tycker är gott kanske inte någon annan tycker är gott.
Det svåra är att hitta balansen mellan vad som är gott för alla men ändå är något man kan vara stolt över och tro på själv.

Det här är sista gången vi gör det här för sedan är vi för gamla.

Vad var bäst med tävlingen?
– Det roligaste var att få vara hela laget tillsammans. Vi är ett sådant tajt sammansvetsat gäng. Det här är sista gången vi gör det här för sedan är vi för gamla.
Så det bästa är nog hela resan och att få titta tillbaka och säga att vi gjorde det här tillsammans. Att få guld är självfallet också roligt, det kan man inte sticka under stol med.

Hur firar ni?
– Vi kom hem till Stockholm i går och då drack vi lite champagne tillsammans. I dag har vi vinnarlunch på Sturehof och så tar vi det därifrån.

Hur ser din framtid ut nu?
– Nu ser jag fram emot att komma tillbaka till jobbet och kunna fokusera 100 procent på ett och samma ställe. Sedan finns det väl alltid framtidsplaner.
Årets kock vore väl kul någon gång i framtiden, men nu tar jag det dag för dag.