Fokus HÅLLBAR PERSONAL

Tio tips för trivsel

Extra föräldrapeng, fri träning och familjevänliga scheman – här är tio bra idéer att låna från arbetsgivarna Bastard Burgers och K-märkt.

Publicerad 27 januari 2022
Tio tips för trivsel
Gratis träning, familjevänliga arbetstider och spabesök till den som varit anställd i fem år – inte dumt! Foto: Mostphotos

Så gör Bastard Burgers

  1. Låt de anställda utvecklas. Håll interna utbildningar för anställda för att öka viljan att utvecklas i företaget.
  2. Ta tempen med veckovisa avstämningar genom appen Winningtemp, som mäter medarbetarnas nöjdhet med bland annat ledarskap, delaktighet och personlig utveckling.
  3. Ge de anställda möjlighet att anonymt chatta med ledningen för att snabbare kunna upptäcka och åtgärda problem.
  4. Toppa upp föräldrapenningen för föräldralediga anställda.
  5. Uppmuntra fysisk träning och psykisk hälsa genom gratis kost- och träningsprogram och föreläsningar om psykisk ohälsa.

Här är några knep från K-Märkt

  1. Hylla anställda som stannar! De som uppnått tre år får en egen kockrock märkt med sitt namn, oavsett vad de jobbar med. De som jobbat fem år får en lyxig spavistelse.
  2. Låt de anställda byta jobb. En vecka om året får de testa varandras yrken för att få bättre förståelse för varandra, och för att få variation.
  3. Underlätta för de anställda att ha ett familjeliv.
  4. Erbjud de anställda fri träning på en gymkedja.
  5. Se till att det är ordning och reda: att alla möten har en tydlig struktur där anställda kan lyfta frågor, att det finns bra policys och arbetsbeskrivningar.

Arbetsgivarna har självklart kollektivavtal, som ger de anställda rätt till årliga lönehöjningar, tjänstepension, försäkringar och mycket mer.