På Långbro Värdshus stannar anställda länge. Fredrik Eriksson tror att det beror på »koden«.

Fredrik Eriksson, ägare till Långbro Värdshus och restaurangen på Nationalmuseum, är inte bara prisbelönt kock utan även prisbelönt arbetsgivare.
År 2019 fick han Dagens Nyheters hedersgulddrake för sitt arbete för en hållbar personalpolitik.

En del av det arbetet är något så enkelt som en personalhandbok.
I de flesta branscher är det något de anställda skulle förvänta sig, men så är det inte i hotell- och restaurangbranschen.
– Jag tror att hotell ligger före, och möjligtvis större restaurangkedjor. Men bland mindre privatägda krogar är det inte prioriterat. Vi i branschen måste sluta skjuta från höften, något som jag upplever att vi har gjort länge, säger Fredrik Eriksson.
Sedan sex år tillbaka arbetar han med det han kallar »krogkoden«, en webbbaserad personalhandbok där all information om anställningens olika aspekter finns med.
Ordning och reda är något som folk tycker mycket om, även i restaurangbranschen.Fredrik Eriksson
– Det skapar ett tydligt ramverk med regler. Ska man ha en bra arbetsmiljö så behöver man vara överens om saker. Ordning och reda är något som folk tycker mycket om, även i restaurangbranschen.
Juryns motivering
Krogkoden började som ett projekt mellan Fredrik Eriksson, HRF, Visita samt den gemensamma forsknings- och utvecklingsfonden BFUF. I dag finns en branschkod att ladda ner gratis på bfuf.se.
Att se till att personalen trivs och vill stanna är en av de viktigaste investeringarna en arbetsgivare kan göra, säger Fredrik Eriksson.
– Det viktigaste är att skapa en hållbar och bra arbetsplats för personalen. Det är de som avgör hur det går för företaget.