Fokus HÅLLBAR PERSONAL

”Branschen måste sluta skjuta från höften”

På Långbro Värdshus stannar anställda länge. Fredrik Eriksson tror att det beror på »koden«.

Publicerad 27 januari 2022
”Branschen måste sluta skjuta från höften”
Fredrik Eriksson fick Gulddrakens hederspris 2019. Foto: Alexander Mahmoud

Fredrik Eriksson, ägare till Långbro Värdshus och restaurangen på Nationalmuseum, är inte bara prisbelönt kock utan även prisbelönt arbetsgivare.

År 2019 fick han Dagens Nyheters hedersguld­drake för sitt arbete för en hållbar ­personalpolitik.

Fredrik Eriksson. Foto: Alexander Mahmoud

En del av det arbetet är något så enkelt som en personal­handbok.
I de flesta branscher är det något de anställda skulle förvänta sig, men så är det inte i hotell- och restaurangbranschen.

– Jag tror att hotell ligger före, och möjligtvis större restaurang­kedjor. Men bland mindre privatägda krogar är det inte prioriterat. Vi i branschen måste sluta skjuta från höften, något som jag upplever att vi har gjort länge, säger Fredrik Eriksson.

Sedan sex år tillbaka arbetar han med det han kallar »krogkoden«, en webbbaserad personalhandbok där all information om anställningens olika aspekter finns med.

Ordning och reda är något som folk tycker mycket om, även i restaurangbranschen.Fredrik Eriksson

– Det skapar ett tydligt ramverk med regler. Ska man ha en bra arbetsmiljö så behöver man vara överens om saker. Ordning och reda är något som folk tycker mycket om, även i restaurangbranschen.

Juryns motivering

Så lyder motiveringen för DN:s hedersgulddrake: ”Krögaren Fredrik Eriksson har inte bara insett att för att en gäst ska kunna må riktigt bra på en restaurang måste också personalen må bra. Han har dessutom försökt göra något åt det. I hans krogvärld är alla välkomna – i kök och i matsal, som anställd och som gäst.”

Krogkoden började som ett projekt mellan Fredrik Eriksson, HRF, Visita samt den gemensamma forsknings- och utvecklingsfonden BFUF. I dag finns en branschkod att ladda ner gratis på bfuf.se.

Att se till att personalen trivs och vill stanna är en av de viktigaste investeringarna en arbetsgivare kan göra, säger Fredrik Eriksson.
– Det viktigaste är att skapa en hållbar och bra arbetsplats för personalen. Det är de som avgör hur det går för företaget.