Nyheter KOLLEKTIVAVTAL

Sushi Yama: ”Inte främmande för att teckna avtal”

Sushi Yama tillbakavisar kritiken och de är inte främmande för att teckna kollektiv­avtal. Det skriver Danny Barsoum, Chief Brand Officer på Sushi Yama, i ett mejl.

Publicerad 16 december 2019
Sushi Yama: ”Inte främmande för att teckna avtal”
Den första januari 2021 ska Sushi Yama gå in i Visita, meddelar företaget.

Varför har ni inte velat teckna kollektivavtal?
– Vi har inte sett något behov av att teckna kollektivavtal, men vi är inte främmande för att göra det.

Många företag upplever att de vill ha stöd av en branschorganisation. Ni känner inte att ni behöver det?
– Nej, inte i dagsläget. Däre­mot kanske det är relevant längre fram.

Anställda hos er berättar om att de får arbeta betydligt fler timmar än de får betalt för. Vad är din kommentar till det?
– Det stämmer inte och är absolut inget vi kan relatera till. Skulle ni ha underlag som säger annat så vill vi gärna ta del av det.

Det finns anställda hos er som uppger att de inte vågar klaga eller vända sig till facket av rädsla för att ­förlora jobbet. Vad är din kommentar till det?
– Har man ett klagomål eller en fråga rörande jobbet så står vi alltid till förfogande. Skulle det vara så att man har ett klagomål som man upplever att vi inte löser så ska man självfallet ta detta ett steg vidare, det ligger i vårt intresse att våra medarbetare mår bra.

Förekommer det att arbetstillstånd används som påtryckningsmedel gentemot anställda?
– Nej, självfallet inte.

Anställda vi har pratat med säger att de skulle vilja att Sushi Yama tecknade kollek­tivavtal. Är inte det en bra anledning till att göra det?
– Det är en god anledning och det ligger i vårt intresse att ta det steget i framtiden.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här