De serverar miljömärkt fisk och säger nej till ägg från burhöns. Men trots flera möten med Hotell- och restaurangfacket har arbetsgivaren inget kollektivavtal för de anställda.
Sushikedjan Sushi Yama växer så att det knakar. I dag kan kedjan titulera sig Nordens största sushikedja med 44 restauranger i ett tiotal städer. Både omsättning och antal anställda pekar uppåt. Men en sak saknas fortfarande: kollektivavtal.
– Det är definitivt ett problem att en så stor aktör, som borde vara en förebild, inte vill teckna kollektivavtal. För både de anställdas och företagets skull, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.
Hotell- och restaurangfacket har vid flera tillfällen träffat företrädare för Sushi Yama för att få till ett kollektivavtal. Men företaget har inte velat. Förklaringen som HRF har fått är att Sushi Yama redan i dag har goda villkor för sina anställda.
Men detta stämmer inte, menar anställda som Hotellrevyn har pratat med.
– Det är inte sant. Det finns många problem. Vi får jobba över varje dag men vi får inte mer lön för det. Vi kan jobba 200 timmar men får ändå bara betalt för 160 timmar, och våra scheman ändras hela tiden, säger en anställd som vill vara anonym.
Om vi klagar säger de bara att vi ska söka ett annat jobb
Mer om företaget
- Sushikedjan Sushi Yama startade år 2008.
- Den första restaurangen öppnade i Stockholm.
- I dag finns det 44 Sushi Yama-restauranger, från Borlänge i norr till Göteborg i söder.
- Det är numera Nordens största sushikedja.
- Sushi Yama har i dag cirka 450 anställda.
Många av Sushi Yamas anställda är arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU. Sedan 2017 har Migrationsverket beviljat minst 120 personer arbetstillstånd hos företaget. Det är en grupp som inte vågar klaga av rädsla för att förlora jobbet, och i förlängningen riskera att tvingas lämna landet.
– Man vågar inte säga ifrån. Om vi klagar säger de bara att vi ska söka ett annat jobb, säger personen vi pratat med.
Hen säger att det är otänkbart för de flesta att vända sig till facket. Eftersom det är många som värvat släkt och vänner till Sushi Yama, så är det inte bara ens eget arbetstillstånd som ligger i riskzonen, utan även deras.
Rädslan gör även att ingen i personalen vågar driva frågan om kollektivavtal.
– Vi vågar inte. Men vi vill ha kollektivavtal. Vi vill ha bättre villkor och ordning och reda på lön och scheman. Jag kan jobba 200 timmar i månaden, men då vill jag ha betalt för det. Hade vi haft kollektivavtal hade vi kunnat visa att det är fel.
Man hade hoppats att omtanken hade omfattat även personalenPer Persson, HRF:s avtalssekreterare
På Sushi Yamas hemsida kan man läsa att företaget av omtanke om miljön valt att enbart servera miljömärkt fisk och skaldjur, och att de slutat använda ägg från burhöns.
HRF:s avtalssekreterare Per Persson tycker att det är konstigt att omtanken inte även gäller de anställda.
– Det är jäkla märkligt, faktiskt. Det är jättebra med ett miljötänk men man hade hoppats att omtanken hade omfattat även personalen.