Nyheter avtal

Avtal för Sushi Yamas anställda

Från och med årsskiftet har Sushi Yama-kedjan kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket. Per Persson, HRF:s avtalssekreterare, gratulerar företaget.

Publicerad 12 januari 2021
Avtal för Sushi Yamas anställda
Från och med 1 januari omfattas Sushi Yamas anställda av det Gröna riksavtalet mellan HRF och Visita.
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Med ett 50-tal restauranger är Sushi Yama Sveriges största sushikedja. Trots det saknade företaget tidigare kollektivavtal för sina anställda. Men nu är det slut med det.
Från och med årsskiftet är företaget med i arbetsgivarorganisationen Visita, vilket betyder att de anställda nu omfattas av det Gröna riksavtalet med HRF.
– Det är bara att gratulera både de anställda och företaget till att de har valt att gå den rätta vägen. Att de nu har försäkringar och spelregler som de lovar att följa, säger Per Persson.

Det var efter att anställda i slutet av 2019 vittnat i Hotellrevyn om missförhållanden inom kedjan, som företaget meddelade att de kunde tänka sig att teckna kollektivavtal. Hösten 2020 annonserade Sushi Yama att de sökte inträde i Visita.

Arbetsgivarorganisationen har bekräftat att Sushi Yama är medlemmar sedan 1 januari. Det betyder att det Gröna riksavtalet gäller för de anställda sedan dess.