Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strejk på Gröna Lund 7 december

HRF och motparten Almega har inte kunnat komma överens när det gäller avtalet för dem som arbetar på nöjesparker. Nu varslar HRF om strejk från den 7 december.

Publicerad 28 november 2007

Uppdaterad 2007-11-28 08:40
Avtalsförhandlingarna har pågått under hela hösten, men har strandat på frågan om ungdomslönerna.

Nöjesavtalets ungdomslöner är betydligt lägre än andra ungdomslöner.
Våren 2007 tjänade en 19-åring på en nöjespark 60:39 i timmen. Hade 19-åringen arbetat på en vanlig restaurang eller ett kafé istället hade avtalslönen varit minst 78:50 för samma period. Andra fackförbunds avtal ger också högre timlön till 19-åringen. Städning och fastighetsskötsel hade gett 82 -87 kronor i timmen enligt Fastighets avtal och 19-åriga golfbaneskötare bör tjäna 89:80, enligt Kommunal.

I de flesta andra avtal går gränsen mellan ungdom och vuxen vid 18 – 20 år, men i nöjesavtalet kan arbetsgivaren tillämpa ungdomslöner på anställda upp till 24 år. Det gör att frågan berör en stor grupp anställda. Facket vill höja lönerna med lika mycket som i sina tidigare tecknade avtal, 800 ? 850 kronor i månaden.

Men Almega Tjänsteföretagen sade nej till fackets bud och därför varslar Hotell- och restaurangfacket om strejk på Gröna Lund. Varslet har även skickats till Medlingsinstitutet. Om medlare inte lyckas ena parterna om ett nytt avtal innan den 7 december klockan träder konflikten i kraft.

Läs mer:
Första steget mot strejk på nöjesparkerna. Läs mer här >>
Läs mer om avtalsrörelsen 2007 här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.