Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strejk på Gröna Lund 7 december

HRF och motparten Almega har inte kunnat komma överens när det gäller avtalet för dem som arbetar på nöjesparker. Nu varslar HRF om strejk från den 7 december.

Publicerad 28 november 2007

Uppdaterad 2007-11-28 08:40
Avtalsförhandlingarna har pågått under hela hösten, men har strandat på frågan om ungdomslönerna.

Nöjesavtalets ungdomslöner är betydligt lägre än andra ungdomslöner.
Våren 2007 tjänade en 19-åring på en nöjespark 60:39 i timmen. Hade 19-åringen arbetat på en vanlig restaurang eller ett kafé istället hade avtalslönen varit minst 78:50 för samma period. Andra fackförbunds avtal ger också högre timlön till 19-åringen. Städning och fastighetsskötsel hade gett 82 -87 kronor i timmen enligt Fastighets avtal och 19-åriga golfbaneskötare bör tjäna 89:80, enligt Kommunal.

I de flesta andra avtal går gränsen mellan ungdom och vuxen vid 18 – 20 år, men i nöjesavtalet kan arbetsgivaren tillämpa ungdomslöner på anställda upp till 24 år. Det gör att frågan berör en stor grupp anställda. Facket vill höja lönerna med lika mycket som i sina tidigare tecknade avtal, 800 ? 850 kronor i månaden.

Men Almega Tjänsteföretagen sade nej till fackets bud och därför varslar Hotell- och restaurangfacket om strejk på Gröna Lund. Varslet har även skickats till Medlingsinstitutet. Om medlare inte lyckas ena parterna om ett nytt avtal innan den 7 december klockan träder konflikten i kraft.

Läs mer:
Första steget mot strejk på nöjesparkerna. Läs mer här >>
Läs mer om avtalsrörelsen 2007 här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här