Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strejken avblåst – nöjesavtalet klart

Det blir ingen strejk på Gröna Lund på fredag. Hotell- och restaurangfacket och Almega har enats om ett nytt kollektivavtal för de anställda på nöjesparker.

Publicerad 5 december 2007

Under hela hösten har avtalsförhandlingar pågått mellan Hotell- och restaurangfacket och Almega. Det är framför allt när det gäller ungdomslönerna som parterna varit oense.

När förhandlingarna pågått i månader utan resultat varslade HRF om strejk på Gröna Lund i Stockholm. Strejken skulle ha brutit ut den 7 december, under parkens julmarknad.

Men i dag på förmiddagen skrev HRF under avtalet och klockan 13:00 skrev även Almega på. Strejken avblåstes.

– Vi har jobbat hårt i sju månader med att försöka få ett avtal. Nu känns det bra att vi är klara, säger HRF:s ombudsman Chaker Nassar som skött förhandlingarna.

Avtalsperioden är 36 månader och de nya lönerna gäller retroaktivt från den 1 april 2007.
– Vi känner oss mycket nöjda med att höjningen av ungdomslönerna blev 11:40, vilket är mer än fyra kronor högre än höjningen i SHR-avtalet. Ett annat genombrott är att ungdomslönerna över 21 år avvecklas under avtalsperioden, säger HRF:s avtalssekreterare Mats Hansson.

Månadslönerna för tillsvidareanställda höjs med 850 kronor första året, 825 kronor andra året och 800 kronor under sista året i avtalsperioden.
För säsongsanställda görs lönerevisionen från den 1 oktober 2007. Lönerevisionen för 2008 och 2009 görs den 1april. Avtalet innehåller också en pensionsuppgörelse av samma slag som i riksavtalet mellan HRF och SHR.

Nöjesavtalets minimilöner
Timlön fram till 30 september 2007:
Under 18 år: 52:50
Under 20 år:   60:39
Från 20 år:   70:45

Från 1 oktober 2007
Under 18 år:   56:30
Under 20 år:   64:19
Från 20 år:   74:25
Därefter höjs timlönerna med 3:80 kronor 2008 och 2009.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här