Nyheter FUSK

Staten vill se krafttag mot fuskande företag

Identitetskontroller och informationsutbyte mellan myndigheter kan bli verktyg för att komma åt företag som utnyttjar personal, bryter mot arbetsmiljölagen eller fuskar med skatten.

Publicerad 12 februari 2020
Staten vill se krafttag mot fuskande företag
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har tillsatt en utredning. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över vad som krävs för att de myndigheter som samarbetar mot kriminalitet i arbetslivet ska få så effektiva och ändamålsenliga verktyg som möjligt.

– Vi måste se till att de här skurkföretagen som utnyttjar människor och snedvrider konkurrensen försvinner, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Utredaren Mikael Sjöberg var tidigare generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Nu ska han bland annat titta närmare på hur sekretessreglerna kan anpassas så att myndigheterna får större möjligheter att byta information med varandra. Dessutom ska han undersöka om identitetskontroller kan vara ett sätt att stävja fusket.

Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket, välkomnar beskedet.

– Det är ett steg i rätt riktning tycker jag. Vi behöver åtgärder mer än utredningar, men det är bra att de äntligen lyssnar på oss. Förhoppningsvis kommer det här att ge oss bra verktyg.

Förutom Skatteverket är det ytterligare sju myndigheter som samarbetar mot fusk i arbetslivet: Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, Polisen, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten.

Utredningen ska vara klar den 30 december i år.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här