Nyheter FUSKJAKT

Så ska HRF delta i arbetet mot arbetslivskriminalitet

Regeringen har tillsatt en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet. En av ledamöterna är HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 27 september 2021
Så ska HRF delta i arbetet mot arbetslivskriminalitet
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt är med i den nationella delegation som ska öka kunskapen om arbetslivskriminalitet. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

– Det är viktigt att man har en bredd över hela den svenska arbetsmarknaden. Sedan är det inget okänt fenomen att vi har en del problem i vår näring. Det finns anställda som lever under helt orimliga villkor, säger Malin Ackholt.

Delegationens uppdrag är att öka kunskaperna om arbetslivskriminalitetens omfattning och stödja de myndigheter och organisationer som jobbar för att stoppa fenomenet. LO:s tidigare chefsekonom Ola Pettersson kommer att leda arbetet.

– Det första vi ska göra är att kvantifiera omfattningen. Vi vet ju inte hur omfattande det är. Frågan rör hela den svenska arbetsmarknaden, men det är ganska klart att det är vissa branscher som utmärker sig, som bygg, restauranger, skönhetssalonger och transport, säger han.

Malin Ackholt välkomnar också en ny utredning som ska komma med förslag på hur man kan lätta på sekretessen mellan myndigheter.

– Det är oerhört frustrerande att det finns legala hinder för att effektivt bekämpa arbetslivskriminalitet.

Sedan tidigare finns ett myndighetsövergripande arbete mot fusk och brottslighet i arbetslivet. Där samarbetar Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Ekobrottsmyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här