Början på en karriär eller ett tillfälligt extrajobb? Hotellrevyn har frågat tre sommarjobbare hur de har haft det i sommar och om de vill vara kvar i branschen.

Under sommaren fylls hotell- och restaurangbranschen på med unga sommarjobbare. Hotellrevyn har träffat tre av dem.
Vi passade på att fråga hur de har haft det på sommarjobbet och om de kan tänka sig att stanna kvar i branschen i framtiden.

Kul med bra gemenskap
Milla Westberg, 17 år, bor i Hamra på södra Gotland. Till vardags pluggar hon till djurvårdare på gymnasiets naturbruksprogram. Men på sommarloven jobbar hon på Hamra Krog.
– Det är tre minuters cykelavstånd från mitt hus och min familj har känt ägarna sedan jag var liten. Alla har pratat så gott om det här stället så jag tänkte att det vore kul att jobba här. Nu har jag varit här i tre somrar och trivs jättebra, säger hon.
Vad gör du på jobbet?
– Jag jobbar med lunchen tre dagar i veckan och i disken två dagar. När jag jobbar med lunchen står jag i kassan och serverar.
Hur har sommaren varit?
– Den har varit väldigt bra. Vi har varit fullbokade hela tiden så det har varit mycket folk.
Vad är bäst med att jobba i restaurangbranschen?
– Att vi har så bra gemenskap hela gänget som jobbar här. Det är kul att prata med nya människor också.
Man måste kunna hantera stress och inte få panik.
Är det något i jobbet som är svårt?
– När man jobbar i servis måste man kunna hantera om någon är missnöjd med något. Och man måste kunna hantera stress och inte få panik när det är mycket att göra. Då får man bara köra på.
Kan du tänka dig att jobba kvar i branschen i framtiden?
– Jag pluggar ju till djurvårdare och tycker väldigt mycket om att jobba med djur. Men om jag skulle kunna ha ett till jobb så skulle jag gärna jobba inom restaurang för jag tycker att det är så kul.

Vädret påverkar på uteservering
Alvin Lundbergh, 21 år, sommarjobbar i baren på Göteborgs största uteservering Storköket.
– Allt som allt har det varit en bra sommar, men det har varit rätt dåligt väder och det påverkar ganska mycket när man arbetar på en uteservering. Det har inte varit lika kul att jobba när det regnar, säger han.
Det har inte varit lika kul att jobba när det regnar.
Är det din första sommar på Storköket?
– Ja, det är första sommaren här men inte i branschen. Jag har jobbat med det här i tre år.
Vad är roligast med att jobba här?
– Att träffa människor och servera öl. Och att hitta kollegor som jag tycker om och kan hänga med efter jobbet.
Vill du jobba vidare i branschen i framtiden?
– Ja något eller några år kanske. Sedan tror jag att jag ska plugga till marinbiolog.

”Dröm att sommarjobba här”
Linn Jägstam, 19 år, bor i Skövde och tog studenten i våras. Det här är tredje sommaren som hon sommarjobbar på Skara Sommarland.
– Det har alltid varit lite av en dröm att få sommarjobba här. Mina kusiner som också har jobbat här har alltid sagt att det är det bästa jobbet de har haft, säger Linn Jägstam och fortsätter:
– Först gjorde jag en säsong i kiosken. Nu gör jag min andra säsong som teamledare för snabbmatsrestaurangerna.
Vad går ditt jobb ut på?
– Jag ser till att allt funkar som det ska och att våra enheter har allt de behöver under dagarna. Och så ser jag till att vår personal trivs och att alla känner sig sedda på jobbet. Om det är några problem så försöker jag lösa dem.
Det finns alltid något att göra.
Hur är det att jobba här?
– Det är jättekul, det händer saker hela tiden så det finns alltid något att göra. Jag tycker också att det är väldigt roligt att se hur alla i personalen utvecklas under sommaren. För många är det här deras första sommarjobb. Nu ser man hur långt de har kommit och hur mycket de har lärt sig.
Vad vill du göra i framtiden, kan du tänka dig att stanna kvar i branschen?
– Jag har jobbat på Max också och tänker att jag ska fortsätta inom restaurang ett tag till. I höst tänkte jag se om jag kan jobba på någon av våra systerparker inom Parks and Resorts på Halloween. Det är en väldigt rolig arbetsplats. Sedan får vi se vart livet tar mig, jag har inte så bestämda planer än.
Fotnot: Intervjun med Linn Jägstam gjordes före den tragiska olyckan då en pojke omkom på Skara Sommarland.