Det finns en orsak till att klassiker blir klassiker. Om du har brådis kan rotsellerin ersättas av tunt skivad blekselleri, som inte behöver sjudas.
(10 små portioner)
- 700 g (1 medelstor) rotselleri
- 2 msk grov fransk senap
- 2 dl mager kvarg
- 2 dl majonnäs, helst hemgjord eller Hellman’s
- 2 stora granny smith-äpplen
- ¾ dl grovhackade valnötskärnor
- 1–2 tsk pressad lime eller fin vinäger
- örtsalt, nymald svartpeppar
Till servering: osötat tunnbröd, rökt skinka, tofu eller kalkon, salladsblad, salladslök, röd paprika
Gör så här:
- Skär skalet av rotsellerin. Strimla så tunt du kan, gärna med mandolin eller matberedarens strimmelskiva.
- Koka upp 1 l vatten med ½ msk salt. Sjud selleristrimlorna i 1 minut. Häll upp i durkslag och låt rinna av ordentlig och svalna.
- Vänd försiktigt samman senap, kvarg och majonnäs. Finstrimla äpplena. Vänd samman sås, rotselleri, äpplen och valnötskärnor. Smaka av med lime, salt och peppar.