Kycklingrester? Laga den här läckra salladen med inspiration från Mellanöstern! Rester av rostade grönsaker kan också få slinka ner. Saltgurka eller syrad gurka går bra, men inlagd är för skarp i smaken.
(6 stora mackor eller 25 små)
- Cirka 250 g stekt kycklingkött,
- 150 g saltgurka eller syrad gurka
- 150 g trevlig grönsak t ex morot eller rostad blomkål
- 1 dl tunt skivad salladslök
Tahinidressing:
- 3/4 dl tahini
- 1 ½–2 dl hett vatten eller kycklingbuljong
- 2 krm mald spiskummin
- 1–2 msk pressad citron
- ½ vitlöksklyfta, riven eller mortlad
- örtsalt, nymald svartpeppar
Till mackor: dill eller mynta, granatäppelsirap eller balsamicosirap, strimlade grönsaker.
Till servering: färska örter, strimlade grönsaker, skivad baguette eller bitar av rostat pitabröd.
Gör så här:
- Riv kycklingen i små strimlor. Tärna gurkan.
- Skala och strimla moroten lövtunt.
- Rör samman alla ingredienser till tahinidressingen till jämn smet, den ska ha samma konsistens som filmjölk. Blanda med övriga ingredienser.