Kycklingröra, Waldorfsallad och fetaost är kraftiga smaker. Då behövs det drycker som kan matcha, med eller utan alkohol.
Självklart går det att dricka gott till de enklaste av måltider. Med några snabba grepp i köket fixas matiga mackor.
Beroende på vilken fyllning vi lägger mellan brödskivorna väljer vi öl, torr cider eller medelfylliga viner. Med eller utan alkohol spelar mindre roll då det finns goda alternativ för den som väljer alkoholfritt.
Våra mackrecept är både matiga och smakrika, gemensamt för dryckesvalen är att även de smakar mycket. En personlig favorit är vegomackan med fetaröra och ajvar, den är både paprikastinn och syrlig. Här passar vitt av chardonnay vars friska syra matchar fårost.
Den mäktiga mackan med kycklingröra lirar utmärkt med gamay. Druvan fyller munnen med syra och stram bärighet, vilket lyfter smakerna i den feta röran. Servera det röda vinet svalt för att uppleva ännu bättre spänst.
Och älskade Waldorf … Denna legendariska sallad platsar även på smörgåsen. Kombinationen av selleri, nötter, majonnäs och äpplen är som byggd för kall IPA. Ölens milda beska lindrar bitterhet i nötter och frisk syra möter syrligt i äpplen.
Minst lika gott men också lyxigt till Waldorfklämmor är torrt, mousserande vin. Välj något med krispig syra och ett uns restsötma för att matcha det feta i klämman.