Smakrikt är rätt till mackorna
Foto: Mostphotos
På menyn DRYCK

Smakrikt är rätt till mackorna

Kycklingröra, Waldorfsallad och fetaost är kraftiga smaker. Då behövs det drycker som kan matcha, med eller utan alkohol.

Publicerad 12 april 2019

Självklart går det att dricka gott till de enklaste av måltider. Med några snabba grepp i köket fixas matiga mackor.

Beroende på vilken fyllning vi lägger mellan brödskivorna väljer vi öl, torr cider eller medelfylliga viner. Med eller utan alkohol spelar mindre roll då det finns goda alternativ för den som väljer alkoholfritt.

2016 Clotilde Davenne Bourgogne Blanc, Frankrike, 5562, 129 kr. Gott till fetaröra och ajvar. Fräschör, pigg syra, päron och krita.

Våra mackrecept är både matiga och smakrika, gemensamt för dryckesvalen är att även de smakar mycket. En personlig favorit är vegomackan med fetaröra och ajvar, den är både paprikastinn och syrlig. Här passar vitt av chardonnay vars friska syra matchar fårost.

Beaujolais Royal, Frankrike, 5408,
79 kr. Trotjänare med blåbär, dragon och frisk syra, perfekt till kycklingröra.

Den mäktiga mackan med kycklingröra lirar utmärkt med gamay. Druvan fyller munnen med syra och stram bärighet, vilket lyfter smakerna i den feta röran. Servera det röda vinet svalt för att uppleva ännu bättre spänst.

Och älskade Waldorf … Denna legendariska sallad platsar även på smörgåsen. Kombinationen av selleri, nötter, majonnäs och äpplen är som byggd för kall IPA. Ölens milda beska lindrar bitterhet i nötter och frisk syra möter syrligt i äpplen.

Bonchelli Ecologico Prosecco, Italien, 79582, 99 kr. Lättdrucket med drag åt gröna äpplen och tuttifrutti. Fixar rikliga smaker i Waldorfsallad.

Minst lika gott men också lyxigt till Waldorfklämmor är torrt, mousserande vin. Välj något med krispig syra och ett uns restsötma för att matcha det feta i klämman.