”Vem skulle vilja ha en utsliten gubbe?”
Hotell- och restaurangfacket driver Heinz Starkes ärende mot Försäkringskassan i rätten. Mannen på bilden är inte Heinz. Foto: Istockphoto
Fokus SJUKFÖRSÄKRINGEN

”Vem skulle vilja ha en utsliten gubbe?”

Trasig axel, diskbråck i nacke och rygg, artros i fötter, höfter och axel. Men Försäkringskassan tycker att 63-årige Heinz ska arbetsträna.

Publicerad 19 november 2019

Det är 2009. Heinz Starke har, efter 25 år som kock i Göteborgs krogvärld, blivit uppsagd när restaurangen han jobbar på får en ny ägare. Heinz jobbar i stället med service av tvättmaskiner och tar ett påhugg på en byggfirma. Där river han ur privatbostäder som ska renoveras.
En dag ska han ta bort en fönsterkarm. Den sitter hårt. Han tar i, halkar, faller mot ett ekbord. Ryggen tar stöten, men axeln gör ondast.

Heinz fortsätter ändå. Jobbar på med armen som fortfarande fungerar.
Dagen efter går han till vårdcentralen. Muskelbristning, enligt läkaren. Han ordineras Voltaren och vila.

Tiden går men axeln blir inte bättre. Heinz går tillbaka till jobbet. Voltaren byts ut mot Treo Comp. Han söker läkare några gånger till. Efter sju–åtta månader inser han att något måste göras, så här ont ska man inte ha.
Heinz skickas på ultraljudsundersökning.
– Jag hörde läkaren säga »oj oj oj«. Han försökte visa mig där på bilden, men jag såg ju inget. Så pekade han: »Här fattas en sena. Och här. Och här.«

Fler som får fackets hjälp

Några av de ärenden som Eva-Lotta Ramberg driver mot Försäkringskassan.
  • Kvinna, 40-årsåldern, utmattningssyndrom och depression, saknar inkomst sedan hon nekats sjukpenning. Den sjukpenninggrundande inkomsten har sänkts till noll kronor.
  • Kvinna, 50-årsåldern, godkänd för sjukersättning men nekas sjukpenning för tid innan.
  • Kvinna, 50-årsåldern, under cancerbehandling, nekas sjukersättning och sjukpenning för andra diagnoser än cancern.

Heinz hade slitit av flera senor i axeln vid halkolyckan på jobbet. Dessutom var axelleden hårt angripen av artros. Han bokades in för en operation.
– Men så kom hösten och vintern, och då blev det många akutoperationer på Mölndals sjukhus, så det blev inget. I juni året efter fick jag operation i Halmstad.
Vid det laget hade senorna vuxit in i musklerna. Operationen misslyckades, de kunde helt enkelt inte lossa senorna och sätta dem på rätt plats.

Heinz arbetade när han kunde men var sjukskriven på 25 procent.
– Läkaren ville sjukskriva mig på halvtid men jag sade nej. Jag ville jobba. Det kan jag ångra så här i efterhand, säger Heinz.
Nu började ryggen krångla också. Diskbråck.
– Den 8 december 2012, det datumet minns jag, då kom jag inte upp ur sängen. Jag ringde 1177 och de skickade en ambulans. Jag blev inlagd i fem veckor med antibiotika intravenöst.

Jag vete fabian vad det är för galet med Försäkringskassan. Vem skulle vilja ha mig, en gammal utsliten gubbe?Heinz Starke

Det visade sig att Heinz hade en kraftig inflammation i ländryggen. Enligt läkaren han talade med hade han varit nära att stryka med.
– Sedan dess har jag varit sjukskriven.
Heinz läkare anser inte att det finns en chans att han kommer att kunna jobba mer. Han är 63 år och kroppen är trasig. Inte bara axeln och ryggen. 25 år i restaurangkök har satt andra spår. Han har diskbråck i nacken, artros i fötterna och höfterna.
Han har gjort sitt, som en läkare uttryckte det.

Men när Heinz ansökte om sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension, fick han nej. Försäkringskassan tycker att han ska arbetsträna.
– Jag vete fabian vad det är för galet med Försäkringskassan. Vem skulle vilja ha mig, en gammal utsliten gubbe?
Det är inte viljan att jobba som saknas. Det är förmågan. Heinz har en hög med läkarutlåtanden som säger att det räcker nu.
– Jag tyckte om att jobba, men jag har för ont. Jag biter ihop så mycket att tänderna går sönder. Det är en jävla pina detta.

I det senaste beslutet stod det att i ett normalt förekommande arbete finns höj- och sänkbart skrivbord.HRF:s jurist Eva-Lotta Ramberg

Hotell- och restaurangfackets jurist Eva-Lotta Ramberg driver Heinz ärende mot Försäkringskassan i rätten. Hon anser att dokumentationen talar sitt tydliga språk. Men ändå säger kassan nej.
– I det senaste beslutet stod det att i ett normalt förekommande arbete finns höj- och sänkbart skrivbord. Jag blev så arg så jag var tvungen att lägga ifrån mig papperen, säger Eva-Lotta Ramberg.
– Heinz är 63 år och 5 månader och har aldrig haft ett skrivbordsjobb. Hur gammal kan man vara för att omskola sig?

Heinz misstänker att Försäkringskassan sätter sig på tvären för att den hoppas att han ska ta ut sin ålderspension i förtid i stället.
– Men det kan de glömma. Det är en principsak. Jag kan väl gå en datakurs på arbetsförmedlingen om de vill. Jag är öppen för det. Så kan jag bli dataexpert och jobba till 90, men något fysiskt jobb, det klarar jag inte av.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här