Nyheter SJUKERSÄTTNING

Försäkringskassan: ”Vi är begränsade av lagstiftningen”

Aldrig har så många nekats sjukersättning som 2018. Försäkringskassan slog larm till regeringen året innan.

Publicerad 26 november 2019
Försäkringskassan:  ”Vi är begränsade av lagstiftningen”
Foto: Försäkringskassan

2018 nybeviljades 5 500 personer sjukersättning, det som tidigare hette förtidspension. Det har aldrig tidigare varit så få. Sju av tio som ansökte om ersättningen fick avslag.

– Vi ifrågasätter inte att folk är sjuka, men det är lagstiftningen som styr rätten till ersättning. Vi gör en försäkringsmedicinsk bedömning, och utifrån lagstiftningen måste vi undersöka om det finns något jobb som personen kan utföra. Vi kan inte kräva att någon ska gå en högskoleutbildning. Men man måste prova andra alternativ om det inte funkar på jobbet man har, säger Andreas Pettersson, områdeschef på Försäkringskassan.

Andreas Pettersson, områdeschef på Försäkringskassan.

Han medger att lagstiftningen är tuff. Kassan får inte ta hänsyn till ålder vid sin bedömning. Inte heller till vilken erfarenhet den sjuke har, var den bor och om det finns tillgång till jobb.

Försäkringskassan lyfte själv frågan till regeringen 2017, när man såg åt vilket håll utvecklingen var på väg. Regeringen tillsatte senare en utredning, som bland annat ska se över ”prövningen mot normalt förekommande arbete”. Utredningen ska vara klar i januari nästa år. Andreas Pettersson tror att lagen kan komma att ändras.

– Det skulle jag tro. Det måste finnas ett rimligt skyddsnät för medborgarna. Samtidigt kostar det pengar. Men när vi ser det vi ser i dag, att det är så få som får sjukersättning, ställer vi oss frågan om det är syftet med lagen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här