Regeringen föreslår i höstbudgeten att det ska bli lättare för personer över 60 att få sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension. En välkommen förändring, säger HRF:s förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg.
I förra veckan meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi att regeringen föreslår en trygghetspension som ska rymmas inom ramen för sjukförsäkringen. Tanken är att större hänsyn ska tas till ålder när Försäkringskassan utreder vem som ska kunna få sjukersättning. Mer generös bedömning ska göras av den som har max fem år kvar till ålderspension. Arbetsförmågan ska bland annat bedömas mot jobb som man har erfarenhet av eller andra arbeten som bedöms som lämpliga och tillgängliga.
– Det här kommer inte en dag för tidigt. Det känns som en återgång till mer verklighetsbaserade bedömningar. Förhoppningsvis kommer vi ifrån de här fantasiarbetsuppgifterna som lett till avslag efter avslag, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket.
Hon har under flera år drivit medlemsärenden gällande sjukersättning och sjukpenning. Ofta med nedslående resultat.
– Bevisbördan har hamnat helt i knät på den enskilde. Det har varit rent kränkande. Du kan få höra att du klarar ett jobb med höj- och sänkbart skrivbord när du jobbat i restaurangkök i 45 år. Man tror knappt att det är sant.
Eva-Lotta Ramberg har bland annat drivit ärenden där medlemmar har fått en dödsdom, men där Försäkringskassan gör bedömningen att det finns rehabiliteringsåtgärder som kan hjälpa personen tillbaka i arbete.
– Man kan hoppas att de här människorna får behålla sin värdighet nu. Att samhället erkänner deras insats och visar att det skyddsnät vi tror att vi har också finns. Det har vi som samhälle råd med.