Nyheter SJUKFÖRSÄKRING

Utredare vill ha tryggare sjukförsäkring

Tydligare beslut, bättre rehabilitering och generösare regler för äldre. Det är några av de förändringar av sjukförsäkringen som regeringens utredare föreslår.

Publicerad 31 januari 2020
Utredare vill ha tryggare sjukförsäkring
Statens utredare föreslår att äldre som är sjuka inte längre ska tvingas utbilda sig till nytt jobb. Foto: Colourbox

I dag överlämnade Claes Jansson sitt delbetänkande om sjukförsäkringen till regeringen. Uppdraget har varit att särskilt titta på begreppet ”normalt förekommande arbete”. Till grund för utredningen ligger intervjuer med handläggare på Försäkringskassan och granskning av 150 sjukpenningärenden.

– Vi har hittat dåligt underbyggda beslut, schablonmässiga beslutsmotiveringar. Ofta säger man i besluten att den försäkrade klarar ett arbete som exempelvis inte kräver mycket stillasittande, inte ställer höga krav på stresstålighet eller inte är kognitivt krävande. Därefter konstaterar handläggaren att ett sådant arbete är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Något stöd för den slutsatsen anges sällan, säger Claes Jansson.

Utredningen konstaterar att de sjuka ofta inte förstår vilket jobb de anses kunna klara av.

När det gäller äldre sjuka har utredningen funnit att de ofta tvingas till omställning, trots att de har kort tid kvar i arbetslivet. Personer som är över 60 nekas fortsatt sjukpenning i större utsträckning än yngre. Det har lett till att fler väljer att ta ut pensionen i förtid, med lägre ersättning som följd.

I delbetänkandet föreslås flera lagändringar:

  • Bedömning av arbetsförmågan efter dag 180 ska ske mot angivet normalt förekommande arbete, det ska framgå vilket jobb den försäkrade anses kunna klara av.
  • Undantagen ska utvidgas. Man vill sänka beviskraven efter dag 180. Om övervägande skäl talar för att den sjuke ska kunna gå tillbaka till sin arbetsplats inom ett år ska hen inte prövas mot normalt förekommande arbete. I dag krävs särskilda skäl – som tolkas strängt, eller att det är oskäligt.
  • Äldre försäkrade (62-65 år) ska alltid få sin arbetsförmåga bedömd mot arbete hos sin arbetsgivare.
  • Vid bedömning av rätten till rehabiliteringsersättning ska arbetsförmågan inte prövas mot normalt förekommande arbete. Tidsgränser i rehabiliteringskedjan ska alltså inte påverka rätten till rehabiliteringsersättning.

Dessutom anser utredaren att det finns ytterligare områden att se över. Bland annat sjukförsäkringens regelverk och ett särskilt stöd för omställning.

– Många har väntat på den här utredningen. Den är ett otroligt viktigt underlag för det fortsatta arbetet med att förstärka sjukförsäkringen och tryggheten vid sjukdom, säger Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här