Skatteverket ser möjlighet till kontroll
Dricks av den här typen har varit svår för Skatteverket att kontrollera. Foto: Katja Kircher/Mostphotos
digital dricks

Skatteverket ser möjlighet till kontroll

Dricks har varit skatte­pliktigt länge, men tidigare har det varit nästan omöjligt för Skatteverket att kontrollera. Så är det inte längre.

Publicerad 6 oktober 2017

Vi kan kontrollera mycket, men dricks har varit väldigt svårt att kontrollera förut. Nu med kortbetalningarna syns den och lämnar spår på ett helt annat sätt, säger Conny Svensson, samordnare för Skatteverkets granskning av kontantbranscher.

Har ni planer på att granska dricksen?
– Jag kan avslöja att vi håller på med en granskning där vi kan förelägga banker som hanterar pengar från kortbetalningar. Då kan vi jämföra med kassaregister och bokföring. I bokföringen ska vi kunna följa drickspengarna hela vägen till varje anställd.

Conny Svensson Skatteverket
Conny Svensson. Foto: Jeanette Andersson

Skulle nästa steg kunna bli att granska anställdas deklarationer?
– Det skulle kunna vara ett tänkbart steg, den möjligheten finns definitivt. Dricks är under alla förhållanden skattepliktigt, som inkomst av tjänst. Om det inte görs kan man påföras en avgift. Men vi ska inte ut och klämma åt människor, det är inte tanken. Det är jätteviktigt med information. Ingen ska omedvetet göra fel.

Vet ni hur stor andel som deklarerar dricks?
– Nej, egentligen inte. Det är ett stort flöde av personal, många börjar sin yrkeskarriär i restaurangbranschen och går vidare sedan. Det är fortfarande många som inte vet vad som gäller. Det har nog blivit bättre, men vi ser på de frågor vi får in och på de besök vi gör att det fortfarande finns många frågetecken.

Spara

Spara

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här