På menyn Proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Säsong för sauvignon blanc!

Om du gillar ultrafriskt, torrt vitt har du hittat rätt, sauvignon blanc briljerar med extrem syra och i bästa fall härlig grönska i både doft och smak.

Publicerad 21 april 2011

Toner av färska örter, nässlor, fläder, krusbär, melon, vita vinbär och kattkiss är tydliga kännetecken, det sistnämnda i sin angenämaste form förstås. Druvan gör sig allra bäst utan ekfat. När frukten får spela fritt ger sauvignon blanc aromatiska viner oavsett var i världen den odlas.

Hemma i
Frankrike hittar vi de bästa vinerna i Pessac Léognan i Bordeaux där druvan blandas med annat. Den är även viktig beståndsdel i sött från Sauternes. I sin friskaste form finns sauvignon blanc i Sancerre och Pouilly Fumé i Loire och Nya Zeeland och Sydafrika satsar på druvan. Även i Chile produceras en del intressanta viner.
Det gäller att prova sig fram, sauvignon blanc i sin enklaste form ger »gräddiga« viner utan djup, ointressanta och faktiskt inte särskilt goda.  

Våren speglar druvan, samma gröna, fräscha upplevelse, säsongens primörer och örter lirar utsökt med vinerna. Klassiska smaker är sauvignon blanc och nässlor, använd örten i soppa eller stuvning och upplev härlig kombination. Anrätta de goda vårprimörerna till fisk och skaldjur, de friska inslagen möter pikant syra i vin och blir till rundad upplevelse. Eller njut vinet till enkel sallad. Servera sauvignon blanc svalt, runt 10 grader ger svalkande upplevelse och spänstiga viner!

Rekommenderade viner

Château de Rochemorin Blanc, Bordeaux, Frankrike, 4128, 149 kr
Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike, 2712, 89 kr
Sauvignon de Bordeaux, Bordeaux, Frankrike, 4184, 85 kr
Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland, 82623, 199 kr
Stoneleigh Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland, 6311, 99 kr
Fleur du Cap Sauvignon Blanc Unfiltered, Coastal Region, Sydafrika, 2076, 109 kr
Neethlingshof Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 28006, 79 kr

Alkoholfritt

Äppelmust Gravensteiner, Sverige, 99993, 34 kr (375 ml)
Nanny State, Skottland,  1947, 11.50 (330 ml)

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här