Så serverar du ansvarsfullt
Andreas Ring har en bakgrund som polis och jobbar i dag med utbildning inom säkerhet. Foto: Daniel Nilsson
Fokus ALKOHOLSERVERING

Så serverar du ansvarsfullt

Alla som serverar alkohol måste göra det på ett ansvarsfullt sätt. Utbildaren Andreas Ring förklarar vad det innebär.

Publicerad 30 september 2022

En gäst är märkbart berusad, men sitter lugnt i ett hörn och stör ingen. Bara att låta personen sitta kvar? Nej, hen måste ut ur restaurangen.
– Alla som serverar har inte klart för sig att det inte räcker att personen inte serveras mer alkohol, utan att personen faktiskt måste avvisas från lokalerna, säger Andreas Ring.

Andra gånger är det inte lika uppenbart att det har gått för långt.
– Ibland kan det vara svårt att avgöra vad som är att vara märkbart påverkad. Det är en bedömningssport.

Utbildningarna som Andreas Ring anordnar är oftast på två dagar: först ansvarsfull alkoholservering och berusningsnivåer, sedan en dag om narkotika och konflikthantering. De flesta går båda dagarna. Deltagarna är allt från bartendrar till nattreceptionister, ibland även ordningsvakter. Många är serveringsansvariga.

Indraget tillstånd

Om en krog missköter alkoholserveringen och inte gör något trots tillsägelser kan tillståndet dras in. Det kan också ske om ägaren inte sköter ekonomin. Oftast delas en erinran ut först, därefter en varning. Det är kommunen som beviljar och återkallar tillstånd. Innehavaren kan överklaga till förvaltnings- och kammarrätt. Tidigare i år drogs tillståndet in för åtta krogar i Stockholmsbaserade Brasseriegruppen. Det berodde framför allt på ekonomi- och ägarfrågor. Beslutet är överklagat.

Kurserna ordnas i samarbete med kommunerna. Många kommuner kräver att de som vill ha serveringstillstånd måste utbilda personal som jobbar sena tider som serveringsansvariga.
– Men det ligger i tillståndshavarens intresse att alla i servisen är med.

Efter utbildningen gäller det att omsätta kunskaperna i praktiken, upptäcka berusningen i en stressig miljö, där man kanske står låst bakom bardisken.
– Det allra svåraste är att agera på ett sätt som gör att gästen inte blir upprörd och stör andra. Kanske ska man säga till en person som är betydligt äldre än man själv, och dessutom är gäst, att den inte får vara kvar.

Det kommer alltid att finnas människor som är berusade på krogen, det hör till att det sällan är helt nyktert, säger Andreas Ring.
– Men det gäller att hitta en rimlig berusningsgrad, då får man också en bättre stämning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här