Fokus ALKOHOLSERVERING

”Tycker att jag tar ett större ansvar”

Emil Shamon, restaurangchef på Ölstugan Linköping, fick nya insikter på utbildningen i ansvarfull servering.

Publicerad 30 september 2022
Emil Shamon. Foto: Privat

Emil Shamon hade jobbat nästan fem år med alkoholservering när han i våras gick kursen Ansvarsfull servering. Han var redan påläst när det gäller alkohollagens krav, eftersom han tidigare drivit eget och gått en kurs för att få serveringstillstånd.
– Jag hade inga förväntningar när jag gick till den här utbildningen. Men det var jäkla roligt och gav helt nya ögon, jag lärde mig mycket om hur man snabbt avgör hur påverkade människor är, hur man scannar av dem. Jag tycker att alla skulle gå den här kursen.

Vad gav det mer?
– Jag förstod mer av allvaret i vad överservering kan leda till. Att det kan bli bråk, slagsmål och att människor kan dö för att de fryser ihjäl i en snödriva.

Jobbar du annorlunda efter kursen?
– Ja, jag tycker att jag tar ett större ansvar, bland annat genom att ta en första kontakt med gästerna. Man hälsar förstås alltid på dem, men nu ställer jag lite extra frågor för att tidigt märka om någon inte ska ha mer att dricka.

Har flera hos er gått kursen?
– Den här gången var det bara jag. Det är ju det när med att kunna gå ifrån som måste lösas.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här